Mielonka kojarzy nam się przede wszystkim z konserwami. Ale okazuje się, że doskonałą mielonkę można też zrobić samodzielnie w domu. Oto przepis. Podajcie kanapki z taką mielonką gościom, a naprawdę się zdziwią, że ta wędlina może tak smakować!
Domowa mielonka
Składniki:
1 kg łopatki wieprzowej
1 łyżeczka peksoli
sól pieprz słodka papryka majeranek
3 ząbki czosnku
1/3 szklanki wody
1 łyżeczka żelatyny
Wykonanie:
Opłukane mięso kroimy w kostkę; mielimy na drobnym sitku, doprawiamy solą, pieprzem, zmiażdżonym czosnkiem, papryką i majerankiem.
Dosypujemy żelatynę, dolewamy wodę, masę mięsną bardzo dokładnie mieszamy. Wstawiamy na noc do lodówki. Po tym czasie znów masę wyrabiamy i przekładamy do worka. Szczeglnie ugniatamy worek, związujemy, gotujemy w szynkowarze 80 st 1.5 godziny.
I gotowe! Smacznego :)