SKŁADNIKI:

botwina - 1 pęczek
rzodkiewki - 1 pęczek
ogórek - 1 szt
koperek - 1 pęczek
szczypior - 1/2 pęczka
maślanka - 1 litr
jogurt naturalny - 1 duże opakowanie
sól, pieprz, cukier, ocet (kwasek cytrynowy) - do smaku
jajka - do podania, ugotowane na twardo

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Najpierw obieramy buraki. Następnie kroimy je w małą kostkę i gotujemy przez ok. 10 minut w niewielkiej ilości wody. Dodajemy drobno posiekaną botwinę. Zalewamy niewielką ilością wody. Wodę zakwaszamy np. łyżką octu. Gotujemy przez pięć minut, a potem studzimy.

Dodajemy do naszej botwiny drobno posiekane rzodkiewki, ogórek, szczypiorek i koperek. Zalewamy maślanką i jogurtem i następnie intensywnie mieszamy.

Całość doprawiamy solą i pieprzem.

Botwinę podajemy na zimno z połówkami jajka na twardo.

Smacznego!