Aby przygotować 6 porcji dania potrzebujemy:

 

400g filetu z indyka

1 duża cebula

1 marchew

2 puszki krojonych pomidorów

1 puszka czerwonej fasoli

1 mała puszka kukurydzy

2 ząbki czosnku

1 łyżka czerwonej słodkiej papryki

1 łyżeczka wędzonej słodkiej papryki

1 papryczka chili

kumin rzymski

mielona kolendra

kilka gałązek tymianku

pieprz czarny

sól

olej

natka pietruszki lub kolendra

 

Indyka kroimy w kostkę, doprawiamy solą i kolendrą, a następnie odstawiamy na 15 minut. Obraną cebulę kroimy w kostkę, a marchew w półplasterki. Siekamy czosnek, z papryki chili usuwamy nasiona i kroimy miąższ, a fasolę i kukurydzę odcedzamy. Następnie rozgrzewamy 3 łyżki oleju na głębokiej patelni, na którą wykładamy mięso. Kiedy zarumieni się po każdej stronie, odsuwamy je na bok. Na patelnię wrzucamy cebulę, marchew i czosnek, które podsmażamy przez kilka minut. W tym czasie nie możemy zapomnieć o mieszaniu.

Mięso mieszamy z warzywami, dolewamy pół szklanki wody, dodajemy pomidory z puszki i mieszamy. Po zagotowaniu dusimy na małym ogniu przez 15 minut. Później dodajemy kukurydzę i fasolę, doprawiamy kuminem, papryką, chili i tymiankiem. Dusimy przez kolejne 10 minut i potrawa jest gotowa do podania. Świetnie sprawdzi się z ryżem lub tortillą.

 

Za: obiadgotowy.pl