Aby przygotować 6 porcji dania potrzebujemy:
400g filetu z indyka
1 duża cebula
1 marchew
2 puszki krojonych pomidorów
1 puszka czerwonej fasoli
1 mała puszka kukurydzy
2 ząbki czosnku
1 łyżka czerwonej słodkiej papryki
1 łyżeczka wędzonej słodkiej papryki
1 papryczka chili
kumin rzymski
mielona kolendra
kilka gałązek tymianku
pieprz czarny
sól
olej
natka pietruszki lub kolendra
Indyka kroimy w kostkę, doprawiamy solą i kolendrą, a następnie odstawiamy na 15 minut. Obraną cebulę kroimy w kostkę, a marchew w półplasterki. Siekamy czosnek, z papryki chili usuwamy nasiona i kroimy miąższ, a fasolę i kukurydzę odcedzamy. Następnie rozgrzewamy 3 łyżki oleju na głębokiej patelni, na którą wykładamy mięso. Kiedy zarumieni się po każdej stronie, odsuwamy je na bok. Na patelnię wrzucamy cebulę, marchew i czosnek, które podsmażamy przez kilka minut. W tym czasie nie możemy zapomnieć o mieszaniu.
Mięso mieszamy z warzywami, dolewamy pół szklanki wody, dodajemy pomidory z puszki i mieszamy. Po zagotowaniu dusimy na małym ogniu przez 15 minut. Później dodajemy kukurydzę i fasolę, doprawiamy kuminem, papryką, chili i tymiankiem. Dusimy przez kolejne 10 minut i potrawa jest gotowa do podania. Świetnie sprawdzi się z ryżem lub tortillą.
Za: obiadgotowy.pl