Składniki:

  • Jeden średniej wielkości kalafior
  • 5 łyżek oleju
  • 5 łyżek wody
  • Kopiata łyżeczka przecieru pomidorowego
  • Łyżeczka ostrej czerwonej papryki
  • Łyżeczka łagodnej czerwonej papryki
  • Łyżeczka czosnku granulowanego
  • Pół łyżeczki soli
  • 1,5 łyżeczki cukru pudru

Przygotowanie:

Kalafiora dzielimy na mniejsze różyczki. Wszystkie składniki na sos dokładnie mieszamy ze sobą. Każda różyczkę kalafiora smarujemy sosem, ja użyłam do tego pędzelka silikonowego. Kalafiora przekładamy do naczynia żaroodpornego. Połowę szklanki wody wlewamy do miseczki w której znajdował się sos, dokładnie mieszamy (zbieramy pozostałości sosu) a następnie dolewamy na spód naczynia z kalafiorem. Kalafiora pieczemy przez około 45-50 minut w 180 stopniach, bez przykrycia, na środkowym ruszcie z włączonym termoobiegiem.