Kiszone ogórki wszyscy dobrze znamy, a mało kto słyszał o... kiszonych pomidorach. Oto przepis!

Składniki:

dojrzałe twarde pomidory

do każdego słoika o pojemności 1 litr:
2 liście chrzanu, 2-3 zabki czosnku, gałązka kopru z nasionami, kawałek korzenia chrzanu

zalewa
1 litr zimnej przefiltrowanej wody
2 płaskie łyżki soli kamiennej

Pomidory dokładnie umyć. Chrzan i czosnek obrać, liście chrzau dokładnie umyć. Na dno każdego słoika włożyć liść chrzanu. Ułożyć pomidory. Pomiędzy włożyć czosnek, gałązkę kopru i chrzan. Na wierzchu pomidory przykryć drugim liściem chrzanu. W zimnej wodzie rozpuścić sól. Zalać pomidory aby były całe przykryte. Słoik zakręcić i odstawić do ukiszenia. W pierwszych dniach fermentacji słoiki mogą ciec więc ustawić je na ręczniku lub podstawce.

 

źródło: rondel.pl