Ogólnie przyjęło się, że liście rzodkiewki obrywamy i wyrzucamy do kosza i zjadamy tylko korzeń. Nie znam nikogo kto robiłby inaczej. Okazuje się jednak, że to duży błąd – liście te są dużo zdrowsze, można powiedzieć że nawet bardziej, niż brokuł.
Liście rzodkiewki są doskonałym źródłem witaminy C (jest jej 2 razy więcej niż w soku z cytryny), wapnia i żelaza (2 razy więcej niż w szpinaku), magnezu oraz fosforu.
Liście i korzenie rzodkiewki mają zupełnie inny skład jeśli chodzi o związki glukozynolatów działających antynowotworowo. I tak liście mają 45 razy większą zdolność aktywacji enzymów odtruwających.
Oto najważniejsze właściwości liści rzodkiewki:
• oczyszczają organizm z toksyn i wspierają pracę wątroby,
• wzmacniają odporność,
• regulują ciśnienie krwi,
• usprawniają pracę żołądka i przemianę materii,
• wspomagają leczenie żółtaczki,
• działają antyrakowo (bardziej niż brokuł),
• działają przeciwzapalnie,
• napar z liści pomaga walczyć z zaparciami,
• suszone liście pomagają walczyć z grzybicą stóp i paznokci (proszek wystarczy wsypać do skarpetki).
Liście mają ostro gorzki smak a można je dodawać do zup, wykorzystywać do sałatek, robić pesto czy pić wyciśnięty z nich sok.
Oczywiście najlepsze i najbardziej wartościowe liście będą te z upraw ekologicznych czy z własnego ogródka
Przepis na pyszne pesto:
-
pęczek liści rzodkiewki
-
pestki słonecznika, dyni lub orzechy
-
sok z cytryny
-
przyprawy
-
oliwa z oliwek
Liście po umyciu i osuszeniu zblendować. Pestki lub orzechy uprażyć na suchej patelni. Zblendować wraz z przyprawami i sokiem z cytryny. Idealne do makaronu, do smarowania kanapek czy faszerowania jajek (jeśli chodzi o faszerowanie jaj, żółtka można zblendować wraz z pastą).
Smacznego i na zdrowie!
mp/szlachetnezdrowienet.pl