26.11.20, 10:00Fot. via Pixabay - DanaTentis

Domowy żółty ser robimy dzisiaj sami!

Masz ochotę na kanapkę z żółtym serem? Nie kupuj go w sklepie! Pokażemy, jak możesz zrobić sobie żółty ser samodzielnie. 

Składniki:

1 kg twarogu,

1 litr mleka,

1/2 kostki masła,

jajko,

łyżka octu,

łyżeczka sody,

pół łyżeczki soli.

 

Przepis:

Podgrzej mleko (ale nie gotuj!) Do podgrzanego mleka dodaj twaróg i mieszaj przez ok. 15-20 minut. 

Weź drugi garnek. Na małym ogniu rozpuść w nim masło. Przez ten czas nadal mieszaj twaróg w gorącym mleku. 

Przygotuj durszlak, aby odcedzić twaróg. Kiedy wyraźnie wytrąci się serwatka, a z twarogu zrobią się małe grudki, wyłów cedzakiem i przełóż do sitka. 

Pozbądź się resztek serwatki i odcedź twaróg. Dodaj go do roztopionego masła i mieszaj do czasu połączenia. 

Zestaw garnki z ognia. Dodaj sól, jajko, ocet i sodę. Możesz też, wedle uznania, dodać przyprawy. Ponownie wstaw wszystko na palnik i mieszaj, aby połączyć wszystkie produkty. Co się dzieje? Masa w garku staje się puszysta i rośnie. Mieszaj, aż ser zacznie się ciągnąć.

Gdy osiągniesz ten efekt, zestaw garnek z ognia i przelej ser do formy, pudełka czy pojemnika. Poczekaj, aż się schłodzi, a następnie na 8-10 godzin wstaw do lodówki.

Gotowe, masz już pyszny, domowy ser!

Smacznego !

Komentarze

antoni.s2020.11.26 11:04
W żółtym serze nie ma masła.
Anonim2020.12.2 20:01
Ano nie ma . Jest barwnik .
antoni.s2020.12.12 17:57
Polecam ser koneser, bez barwnika, masła i innych dodatków, smak dzieciństwa.
🎃2020.11.26 10:23
wszystko ok, tylko jak zrobić twaróg?
Anonim2020.12.2 19:58
Kup od hodowcy krów mleko . Zaczekaj aż skwaśnieje tak , że można kroić go nożem . Zbierz śmietanę ( z 1 l. co najmniej szklanka ) . Śmietanę możesz zebrać gdy mleko jeszcze nie jest takie --do krojenia . I podgrzewaj na kuchence elektrycznej na minimalnej temp . kilka godź. aż wytrąci się serwatka ( na gazie się nie da ) . Na sitko połóż płócienną szmatkę i przecedź ser . Wcześniej możesz odlać nadmiar serwatki z garnka , ale tak by nie wylać miękkiego twarogu . Po przecedzeniu twarogu przełóż go na ściereczkę , zawiąż jej rogi i powieś gdzieś do obkapania aż będzie kulka miała twarogową konsystencję . Tak można zrobić twaróg mieszkając w bloku .A wtedy poznasz jak smakuje prawdziwy twaróg , gdyż to co sprzedają w sklepach twarogiem nazwać nie można . Z mleka kupionego w sklepie twarogu zrobić się nie da .