13.07.21, 09:30fot. printscreen Czas Smakosza/YouTube

Kotlety a'la gołąbki. Idealne na rodzinny obiad

Obiad - gołąbki, a może kotlety? Albo... jedno i drugie naraz. To możliwe za sprawą tego fantastycznego przepisu - na kotlety a'la gołąbki.


Składniki:

800 g mięsa wieprzowego zmielonego (np. karczek)

700 g kapusty (włoska, biała)

duża cebula

2 ząbki czosnku

165 g (1 szklanka) kaszy manny

2 jajka

50 g białego ryżu

1 łyżeczka soli

pieprz świeżo zmielony

½ łyżeczki oregano

olej do smażenia

 

 

Sos pomidorowy wg tego przepisu:

Składniki na sos:

 

słoik pomidorów z domowej spiżarni lub...

1 puszka pomidorów bez skóry

1 duża cebula

2 ząbki czosnku

1 szklanka bulionu (domowego)

1 łyżeczka masła

sól i pieprz

1 łyżeczka cukru

1 łyżka oliwy

 

Wykonanie:

Bardzo drobno poszatkuj kapustę, posól obficie lekko zagniatając, zostawić na godzinę do zmięknięcia. Ryż ugotować w osolonej wodzie.

Cebulę drobno posiekać. Czosnek przepuścić przez praskę.

Z kapusty odcisnąć sok i przełożyć do miski, dodać mięso, wbić jajka i dodać 4 łyżki ryżu, następnie wsypać kaszę mannę. Całość przyprawić solą, pieprzem i oregano.

Masę mięsno-kapuścianą dobrze wymieszaj, rozgrzej olej na patelni. Wilgotnymi dłońmi nabierać porcję masy i ukształtuj na wzór kotletów. Ułóż na patelni, smaż na średnim ogniu z każdej strony tak długo, aż skórka lekko się zarumieni.

Po usmażeniu gołąbki przełóż do naczynia do zapiekania, zalej sosem pomidorowym i wstaw do piekarnika na 50 minut. Zaraz po wyjęciu podawaj na stół.

Smacznego!

Komentarze

Przybyło2021.07.23 18:15
Parówka cielęca a'la ciasto francuskie z bryndzą to jest to!
Szybik2021.07.13 18:47
Nie ma jak kotlet świniopasa z sałatką z kozich bobków.
Remik2021.07.13 18:44
Proponuję na wieczór dynie a'la grano w sosie słodkofekaliowym.Ulubiona potrawa gen.Głodzia.
Gnida2021.07.13 17:29
Kotlet schabowy a'la wątróbka z cebulką.
Roman2021.07.13 13:49
Proponujemy grysik z jabłkiem a'la kupa.
Szurik2021.07.13 13:47
A może gołąbki Ala kotlety ,,?
fcuk piss2021.07.13 13:23
czy kotlety nie moga byc kotletami a golabki golabkami ?
Dziadzio Antoni2021.07.13 12:32
W naszej wsi Gardzienice,gmina Piaski ,przed wojną wszyscy od rana do wieczora opychali się kotletami Ala gołąbki.rekordzista potrafił zjeść 65 sztuk.Godzinka pracy w polu a potem hulaj dusza.Mam nadzieję,że już niedługo ,dzięki prezesowi Kaczyńskiemu będzie na wsi tak dobrze jak przed wojną.