Noblistka i wegetarianka Olga Tokarczuk to hipokrytka? Dorota Kania ujawniła na antenie „Telewizji Republika”, że przyjaciółka i menadżerka pisarki, Beata Kłosowska-Tyszka jest właścicielką wędzarni mięsa oraz wędlin.

W programie „Koniec systemu” Kania powiedziała:

13 lipca 2020 r. w Nowej Rudzie Olga Tokarczuk oraz jej przyjaciółka, a zarazem menadżerka Beata Kłosowska-Tyszka otworzyły wegetariańską kawiarnię. Nie byłoby w tym nic dziwnego, gdyby nie to, że pod tym samym adresem figuruje wędzarnia mięsa i wędlin >>Bukowy dym<< należąca do Tyszki, a Olga Tokarczuk jest zagorzałą wegetarianką i chce, aby prawa zwierząt zostały wpisane do konstytucji”.

Sprawę skomentował też w programie Rafał Ziemkiewicz, który zaznaczył, że przede wszystkim mamy tu do czynienia z „wielką obłudą i cwaniactwem”:

[…] bo w Nowej Rudzie na pewno dobry interes można zrobić na masarni, natomiast w wielkim świecie, na salonach europejskich, które są bardzo lewicowe dobry interes robi się na opowiadaniu o tym, że mięso to morderstwo, że hodowla niszczy klimat i że za 50 lat, cytując nasza droga noblistkę będziemy wstydzić się, że kiedykolwiek gatunek ludzki jadł mięso”.

dam/Telewizja Republika,niezalezna.pl