22.01.21, 18:31fot. VideoKuchnia.pl

Przedwojenny przepis na bliny gryczane z łososiem i śmietaną

To danie z pozoru może wydawać się ekstrawaganckie i wystawne, ale zdziwicie się, jak łatwo można je przyrządzić. A przy tym jest to naprawdę wyśmienity przedwojenny przepis. 

Składniki:

100 g mąki pszennej
150 g mąki gryczanej
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki cukru
150 ml ciepłego mleka 0,5%
15-20 g drożdży
2 sztuki jajka
3 łyżki roztopionego masła
3-4 łyżki oleju rzepakowego
150 g wędzonego łososia
2 łyżki śmietany 18%
kilka gałązek koperku
1 sztuka cytryna
sól
pieprz

Sposób przygotowania:

Mąkę pszenną wymieszaj z mąką gryczaną i solą. Drożdże pokrusz, wymieszaj z cukrem i mlekiem, wlej do mąki i wymieszaj. Następnie przykryj wszystko ściereczką i odstaw na 60 minut.

Żółtka oddziel od białek i dokładnie wymieszaj je ze stopionym, przestudzonym masłem, dodaj do ciasta. Białka ubij na sztywną pianę, połącz delikatnie z ciastem i odstaw na 20 minut.

Na patelni rozgrzej olej, wykładaj porcjami ciasto i smaż z obu stron na złoty kolor.

Gotowe bliny odsączaj na ręczniku papierowym.

Łososia podziel na kawałki. Cytrynę pokrój w cząstki. Koperek umyj, osusz i drobno posiekaj.

Bliny udekoruj porcją śmietany, połóż na niej kawałek ryby i cytryny, posyp koperkiem i oprósz pieprzem.

Smacznego!

emde/odzywianie.info.pl

Komentarze

Kuchcik2021.01.23 10:48
Łojezu! Przedwojenne to z pewnością pyszne.Pewnikiem we wszystkich wiejskich chatach (szczególnie poleskie błota) zagrali się tym ówcześni mieszkańcy Polski,ze szczególnym uwzględnieniem.ędnieniem mniejszości narodowych,Smacznego
powar2021.01.22 18:47
Bliny to rosyjskie określenie placków Fryndzle potępione
Anonim2021.01.22 19:44
Albo słowo mające odnośnik w polskim języku - kurde. Blin! Opiat ne uspiel ja na avtobus!
LULU2021.01.23 7:39
...a Ty z POd Moskwy, czy Grodna....