Składniki:
3 szklanki cukinii startej na tarce o grubych oczkach, cukinia powinna być ze skórką (dokładnie odciśnij sok!)
1 duża marchewka obrana i starta na tarce
2 cebule obrane i drobno posiekane
4-5 ząbków czosnku obranych i posiekanych
½ szklanki oleju roślinnego
½ szklanki do wyboru: kaszy manny lub drobnej kaszki kukurydzianej lub tartej bułki
½ łyżeczki kurkumy
1 łyżeczka przyprawy curry
4 jajka całe
duży pęczek natki pietruszki posiekany
posiekane świeże zioła: lubczyk, hyzop, oregano, tymianek, bazylia, koperek… (świeże zioła można zastąpić suszonymi)
sól do smaku i świeżo mielony czarny pieprz
Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni. Cebule wraz z czosnkiem podsmażamy na oleju, dodajemy czarny pieprz i zioła. Przygotowujemy formę do pieczenia, którą smarujemy tłuszczem i wsypujemy odrobinę tartej bułki. W dużej misce dokładnie mieszamy wszystkie składniki, po czym przekładamy masę do foremki. Pasztet pieczemy w piekarniku przez godzinę.