Należy pamiętać, że wszelkie diety odchudzające powinny być indywidualnie dobrane i dopasowane. Nierozsądnym jest nadmierne głodzenie się, które nie tylko nie daje trwałych efektów, ale również niekorzystnie wpływa na stan zdrowia. Posiłki powinny być smaczne, ale lekkostrawne, spożywane co 3 lub 4 godziny, bez podjadania pomiędzy nimi. Jeść należy powoli, a do każdego dania można dołączyć wspaniały, odżywczy koktajl skomponowany z pełnowartościowych składników. Poniżej kilka pomysłów na napoje, dzięki którym nie tylko uda się wam poprawić wygląd zewnętrzny, w tym sylwetkę oraz jakość włosów i skóry, ale także własne zdrowie i samopoczucie.

Koktajle nie są czasochłonne, a produkty są łatwo dostępne w niemal każdym większym sklepie, czy w marketach. Podczas diety odchudzającej, obniżona kaloryczność posiłków dostarcza organizmowi mniej energii, która odpowiada m.in. za utrzymanie odpowiedniej ciepłoty ciała. Wtedy szczególnie odczuwamy uczucie zimna. Dzieje się tak zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym, kiedy temperatura powietrza jest dość niska, a słońce nie grzeje tak jak w miesiącach wiosenno-letnich. Jest na to kilka sposobów.

Wspaniałym pomysłem na rozgrzewające uzupełnienie spożywanych posiłków jest koktajl ogórkowo-limonkowy z imbirem, który jednocześnie działa oczyszczająco, uwalniając organizm z toksyn. Rozgrzewająco działa również napój przygotowany ze szpinaku, (może być mrożony), owoców i imbiru. Kolejny koktajl to ciekawa kompozycja selera naciowego, owocu kiwi i miodu, zmieszanych w dowolnych proporcjach według uznania. Bogaty w witaminy oraz składniki mineralne zawiera sporą porcję błonnika.

Królem diety odchudzającej jest greifrut, który ma niski indeks glikemiczny. Napój z tego owocu w połączeniu z gruszką i imbirem dostarczy nie tylko wrażeń smakowych, ale także zadba o prawidłową temperaturę naszego ciała. Bardzo cennym źródłem witamin, podobnie oczyszczającym z nadmiaru toksyn jest miks greifruta, buraka i jabłka. W celu odpowiedniego nawodnienia organizmu proponuję sięgnąć po zmiksowanego melona z mango oraz bananem. Moczopędne działanie melona również skutecznie wspomaga detoksykację. Dla amatorów płatków owsianych odpowiedni będzie koktajl na bazie płatków i kefiru z dodatkiem żurawiny.

Świetnym uzupełnieniem śniadania, czy lunchu będzie sycące mleko kokosowe z bananem i dynią. Smak jego wzbogaci szczypta cynamonu, imbiru i kilka goździków. Zwolennikom kwaśnych smaków podsuwamy pomysł na pożywny drink skomponowany z kapusty kiszonej, pomidorów i kopru, przyprawionym pieprzem, ostrą papryką lub chili. Siemię lniane w duecie z ananasem to duża dawka błonnika pokarmowego. Można dodać do niego kilka truskawek i listków świeżej bazylii.

Koktajli odżywczych, oczyszczających, wzmacniających jest nieskończenie wiele, możemy komponować je sami, eksperymentować i poznawać nowe smaki. Wspaniałym dodatkiem do bardziej wytrawnych mikstur będzie czosnek. Avocado dostarczy niezbędnych dla serca tłuszczy jednonienasyconych oraz omega-3. Zawiera witaminę E, czyli witaminę młodości oraz witaminy A, B1, B2, C, PP, K, H, kwas pantotenowy i kwas foliowy. Ponadto jest źródłem substancji mineralnych, wapnia, potasu, fosforu i błonnika.

Do większości koktajli możemy dodawać pestki z dyni i słonecznika, siemię lniane czy też nasiona chia. Wzbogacą one smak i poprawia przemianę materii.

Orientacyjny czas przygotowania zdrowego, pożywnego napoju dla dwóch osób to około 5-10 minut. Wszystkim planującym zmianę stylu życia i utratę zbędnych kilogramów życzymy zdrowia, wytrwałości, a przede wszystkim smacznego.

Aldona Rogulska/SWP