Fasolka szparagowa po włosku - przepis:
Składniki:
- zielona fasolka szparagowa
- 2 pomidory
- 2 ząbki czosnku
- oliwa do podsmażenia
- sól, pieprz, płatki papryki do smaku
- gałązka bazylii
Fasolka szparagowa po włosku - jak zrobić?
Fasolkę umyć, odciąć końce. Pomidory sparzyć i obrać ze skórki, drobno posiekać. Czosnek pokroić na plastry. Na rozgrzaną patelnię wlać odrobinę oliwy, wrzucić posiekanego pomidora (z sokami) oraz czosnek i płatki papryki. Na wierzchu ułożyć fasolkę, nie mieszać. Przyprawić solą i pieprzem, dusić na małym ogniu przez 15 min. Pod koniec duszenia dodać gałązkę bazylii, zamieszać. Fasolka ma być miękka. Można ją jeść samą, jak również podawać jako dodatek do obiadu.
Smacznego!
Przepis pochodzi z programu Kucnhi + „Łatwe przepisy na wielki apetyt”.
za: mojequlinaria.blogspot.com/mojequlinaria.blogspot.com