SKŁADNIKI:
- 10 marchewek
- 2 pietruszki lub pasternaki
- 4 łodygo selera naciowego
- 1 mała kapusta pekińska
- 1 duża cebula
- 5-7 kapeluszy grzybów suszonych
- 2 łodygi lubczyku
- 5 listów laurowych
- 10 kulek ziela angielskiego
- sól do smaku
- 2 łyżki oleju lub oliwy
- do podania gotowane ziemianki
PRZygotowanie:
- Obrać marchewki i pietruszki. Przekroić na pół w długości.
- Kapustę pekińską przekroić na pół.
- Oderwać łodygi selera naciowego i przekroić.
- Cebulę opalić nad gazem lub przekrojoną na pół piec na suchej patelni.
- Wszystkie warzywa i przyprawy włożyć do garnka. Zalać 4 litrami wody i dodać olej. Gotować ok. 2 godzin.
- Rosół doprawić do smaku.
- Ziemniaki obrać i gotować oddzielnie.
- Na talerzu ułożyć ziemniaki, marchewkę ugotowaną i zalać gorącym rosołem.
Smacznego!