Potrzebujemy:

  • jednej cebuli
  • papryczka chili
  • łyżki oliwy z oliwek
  • bazylia (powinny być to świeże liście, ,,od biedy'' można dać suszone)
  • puszka siekanych pomidorów 400g albo 5-6 dużych pomidorów (sparzonych, obranych, posiekanych)
  • wywar warzywny, warzywno-mięsno albo rosół - 1 litr
  • sól do smaku
  • łyżeczka słodkiej papryki czerwonej
  • główka czosnku

Co zrobić?

Cebulę i liście bazylii siekamy. Papryczkę chili kroimy na pół, ewentualnie usuwamy pestki (są bardzo ostre - ale można zostawić). Rozgrzewamy oliwę w garnku. Dorzucamy cebulę, smażymy kilka minut. Dodajemy rozgnieciony lub drobno posiekany czosnek - ile? To zależy - jeden ząbek do smaku, lub nawet 5-6 ząbków dla zdrowia - bo to właśnie czosnek daje nam pożądane właściwości lecznicze.

Po chwili dodajemy pomidory oraz wywar warzywny. Dorzucamy ostrą papryczkę chili, mieszamy i gotujemy od 20 do 30 minut na małym ogniu. Po tym czasie zawartość garnka przelewamy i przecieramy przez sito. Doprawiamy solą i papryką słodką.

Efekt? Piorunujący. Nie dość, że pyszna, to i rozgrzewająca... A jeżeli dodaliśmy czosnek, to jak zwykle dzięki niemu - pomaga w pokonywaniu chorób. 

Smacznej pomidorowej!!!