Czosnek i cebula są w Polsce znane od wieków jako produkty zawierające substancje w naturalny sposób zwiększające odporność organizmu oraz wspomagające leczenie wielu uciążliwych chorób. Do nich należą tak częste w okresie jesienno-zimowym, ale też wiosennym przeziębienia, które dla osób o osłabionej odporności mogą być szczególnie uciążliwe.

Dzięki tradycyjnej medycynie ludowej można sobie na szczęście doskonale sobie z tym radzić.

Trzeba jedynie zadbać o odpowiednią dietę i postawić na antybakteryjny czosnek, który zabija wirusy na śmierć. Dziś proponujemy zupę czosnkową. Jedzcie to regularnie, żeby nie dawać chorobom żadnych szans!

Składniki:

4-8 ząbków czosnku (w zależności od ostrości i wielkości)

  • Około 800 gramów ziemniaków

  • Litr bulionu warzywnego (może być rosół, na przykład jeśli został z poprzedniego dnia)

  • 100 ml śmietany

  • 1 Cebula

  • 2 łyżki masła

  • Sól, pieprz

  • Szczypiorek

Przygotowanie:

Obierz i podsmaż na maśle czosnek. Nie może się zrobić brązowy, wystarczy gdy zmięknie. Pokrój cebulę i zeszklij na maśle, dodaj czosnek. Wszystko zalej bulionem i dodaj 1/3 ziemniaków. Gotuj przez około 30 minut. W tym czasie obierz, pokrój i ugotuj resztę ziemniaków. Zmiksuj zawartość garnka blenderem i dodaj śmietanę. Na talerz nałóż ugotowane oddzielnie ziemniaki. Po nalaniu zupy na talerz z ziemniakami, oprósz ją pieprzem oraz posyp szczypiorkiem.

Smacznego!

Uwaga!!! Pamiętaj, żeby kupować polski czosnek - nie chińskie ,,wynalazki'' !!!