Składniki:

Ciasto:

6 jajek

3/4 szklanki cukru

3/4 szklanki oleju

1 olejek cytrynowy

sok i skórka otarta z połowy cytryny

3 szklanki mąki pszennej

1 łyżka proszku do pieczenia

Kruszonka:

0,5 szklanki mąki pszennej

1/4 szklanki cukru

35 g płatków migdałowych

50 g margaryny

Dodatkowo:

500 - 700 g śliwek węgierek

Przygotowanie:

Kruszonka - płatki migdałowe rozkruszyć. Dodać mąkę i cukier - wymieszać. Następnie dodać zimną margarynę i rozetrzeć palcami, nie zagniatać.

Śliwki - umyć, przekroić na pół i wyjąć pestki.

Ciasto - mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia przesiać. Ubić jajka z cukrem na kogel mogel. Następnie dodać olej i olejek cytrynowy - zmiksować. Na koniec dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia - dokładnie wymieszać na gładką masę.

Przełożenie:

Połowę ciasta cytrynowego przelać do tortownicy o wymiarach 24 x 24 cm, której spód wykładamy papier do pieczenia, zaś boki smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Na wylane ciasto układamy śliwki czubkami do dołu. Następnie na śliwki delikatnie wylewamy pozostałe ciasto cytrynowe i znów układamy śliwki czubkami do dołu. Na koniec wierzch posypujemy kruszonką migdałową.

Piec około 45 - 50 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C do tzw. "suchego patyczka"