24.02.20, 09:35Fot. via Pixabay - RitaE

Kiedy gotuję gulasz, robię się wesół

Gulasz to jedno z tych dań, które zawsze wprawiają mnie w dobry nastrój. Dobrze doprawiona porcja gulaszu na obiad rozgrzeje nawet w najbardziej wietrzny i deszczowy dzień. Oto mój przepis.

Na początek przygotuj:

  • Łopatkę wieprzową (co najmniej 750 g)
  • 1 cebulę
  • 2 ząbki czosnku
  • 10 śliwek suszonych
  • Około 400 g pomidorów
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  • 3 liście laurowe
  • Przyprawy: ostra papryka, słodka papryka, majeranek, sól oraz pieprz
  • Olej do smażenia

Zacznij od umycia, osuszenia oraz pokrojenia w sporą kostkę mięsa. Dopraw je odpowiednio solą, pieprzem oraz słodką papryką, skrop olejem i wszystko wymieszaj.

Teraz rozgrzej na patelni 3 łyżki oleju i dodaj mięso, które należy obsmażyć ze wszystkich stron na złoty kolor. Gdy już to zrobisz – przełóż je do garnka, w którym będziesz gotować gulasz.

Po zdjęciu mięsa z patelni wlej na nią jeszcze dwie łyżki oleju, dodać pokrojoną w kostkę cebulę i ją również podsmaż, po czym przełóż do garnka z mięsem. Na patelnię wlej około pół szklanki wody, wypłucz oraz przelej wszystko do garnka, w którym dalej będziesz gotować danie.

Garnek należy postawić na niewielkim ogniu, dodać ziele angielskie oraz liście laurowe i lekko przykryć. Mięso musi się dusić około 40 minut, ale nie zapominaj o mieszaniu od czasu do czasu. Możesz całość podlać wodą, jeśli wyparuje jej zbyt dużo. Teraz dodaj suszone śliwki, pokrojone w paski.

Czas na pomidory. Najpierw natnij je na krzyż na czubku i sparz wrzątkiem, dzięki czemu będzie je można obrać. Pokrój warzywa w kostkę i dodaj do gulaszu. Obierz także i drobno posiekaj (lub zgnieć w prasce) czosnek. Dodaj do mięsa i duś przez kolejne 20 minut. Całość możesz teraz doprawić do smaku pieprzem, solą, majerankiem oraz ostrą papryką.

Gulasz podawaj z dobrym pieczywem.

Smacznego!

Komentarze

Arek2020.02.24 23:01
Może ktoś z Redakcji by podpisał czyj to przepis? Bezosobowy duch Frondy? :-)
Sado Mach2020.02.24 19:31
Ksiądz Jankowski to dopiero gotował pyszny gulasz !,,!
anonim2020.02.24 17:46
Oglądaj-FUTRO Z MISIA 2019 oraz inne filmy/seriale www.ciinema.eu =========================== Jedyne VOD ze stałym abonamentem 20zl, na które warto zwrócić uwagę. Wystarczy założyć konto oraz je aktywować i juz ogladasz.
antoni.s2020.02.24 17:33
Woda koniecznie święcona.
***2020.02.24 12:11
To tak jak Boczek??? ......ach nie, Boczek gotował "bigos na świńskim ryju".
Dusza bliskiej osoby2020.02.24 11:18
"Mieszkanie Boga jest w kościele i człowieku" Rozważania Prymasa Tysiąclecia (Choszczówka 28.12.1980) https://www.xvideos.com/video26405289/no_pelo_vai_sem_borracha_ai_
antoni.s2020.02.24 10:58
Bo za dużo zioła dodajesz.
Stefa2020.02.24 9:56
2 ząbki czosnku na 750g mięsa? Kto cokolwiek gotował, ten wie, że to stanowczo za mało.
czekista2020.02.24 22:00
Bo to maja byc duuuuze zabki, takie rosyjskie. My mamy u nas pszczoly jak wroble a czosnek jak arbuzy.