Kluski kładzione, wykonane z mąki, to danie naszego dzieciństwa. A może warto postawić na pewną odmianę i przygotować kluseczki z kaszy manny. Można podawać z dodatkiem koperku, ale również w innych wariantach- z sosami, gulaszami czy skwarkami. 

 

Składniki:
1,5 szklanki kaszy manny
1 szklanka mleka
4 jajka
50 g masła
1 pęczek koperku
1-2 łyżki mąki
sól

Kaszę zalać ciepłym mlekiem i odstawić na 20 min, aż napęcznieje.  Białka jajek oddzielić od żółtek, ubić mikserem na sztywną pianę. Koperek umyć, osuszyć i drobno posiekać. 

Masło utrzeć na puch, dodając po jednym żółtku. Następnie dodać spęczniałąkaszę mannę, nie przerywając miksowania.

Potem dodać pianę z białek oraz posiekany koperek, wszystko wymieszać łyżką.

Na końcu dodać sól i mąkę, całość wymieszać, aż składniki połączą się. 

W garnku zagotować wodę z odrobiną soli. Kluski gotować porcjami.

Łyżeczkę zamoczyć w zimnej wodzie, nabrać ciasta i umieścić w garnku z wrzącą wodą, zsuwając je za pomocą drugiej łyżeczki.

Gotować 2 minuty od momentu wypłynięcia. Gotowe kluski wyjąć łyżką cedzakową. 

tag/Fronda.pl