Kluski kładzione, wykonane z mąki, to danie naszego dzieciństwa. A może warto postawić na pewną odmianę i przygotować kluseczki z kaszy manny. Można podawać z dodatkiem koperku, ale również w innych wariantach- z sosami, gulaszami czy skwarkami.
Składniki:
1,5 szklanki kaszy manny
1 szklanka mleka
4 jajka
50 g masła
1 pęczek koperku
1-2 łyżki mąki
sól
Kaszę zalać ciepłym mlekiem i odstawić na 20 min, aż napęcznieje. Białka jajek oddzielić od żółtek, ubić mikserem na sztywną pianę. Koperek umyć, osuszyć i drobno posiekać.
Masło utrzeć na puch, dodając po jednym żółtku. Następnie dodać spęczniałąkaszę mannę, nie przerywając miksowania.
Potem dodać pianę z białek oraz posiekany koperek, wszystko wymieszać łyżką.
Na końcu dodać sól i mąkę, całość wymieszać, aż składniki połączą się.
W garnku zagotować wodę z odrobiną soli. Kluski gotować porcjami.
Łyżeczkę zamoczyć w zimnej wodzie, nabrać ciasta i umieścić w garnku z wrzącą wodą, zsuwając je za pomocą drugiej łyżeczki.
Gotować 2 minuty od momentu wypłynięcia. Gotowe kluski wyjąć łyżką cedzakową.
tag/Fronda.pl