13.06.18, 10:10sklep, fot. Paolo Gamba, lic. CC BY-SA 2.0 via Flickr, zdj. edyt.

Najgroźniejsze CODZIENNE produkty, które wywołują raka - na to uważaj!!!

Oto jedne z najgroźniejszych produktów, mogących powodować raka. Lista nie jest oczywiście pełna, ale tutaj mowa o produktach występujących dziś POWSZECHNIE w sprzedaży. Na to uważajcie.
 
  • BPA, czyli wszechobecny dziś Bisfenol

Bisfenol, czyli prążkowane puszki. Składnik ten znajduje się w tworzywach sztucznych a także w żywicy. Najczęściej wykorzystuje się go do pokrywania metalowych puszek. Badania dowiodły, że bisfenol powoduje niepłodność, cukrzycę, otyłość a także nowotwory. BPA znajdziemy także w wyrobach sztucznych oraz materiałach dentystycznych. Bisfenol zawarty jest w szeregu produktów codziennego użytku: miskach, foliowych opakowaniach na żywność, a nawet w smoczkach dla dzieci.

  • Azotany i azotyny

Azotany i azotyny stosowane są w charakterze konserwantów, aby zapobiec psuciu się żywności. Dodatkowo dodaje się je również, aby żywność miała ładniejszy kolor i wyglądała bardziej apetycznie. Są groźne dla zdrowia, albowiem po ugotowaniu zmieniają się w związki N-nitrozowe (nitrozoaminy), które odpowiedzialne są za nowotwory. Tworzą komórki rakowe zwłaszcza w obrębie przełyku, jelita grubego, czy też nerek. Dodatkowo bardzo negatywny wpływ na kod genetyczny, a tym samym zwiększają prawdopodobieństwo mutacji i działają toksycznie na płód.

  • Ryby hodowlane

Jak podaje grupa Food and Water Watch w naszym menu warto unikać także ryb pochodzących z hodowli. Są to ryby hodowane na sprzedaż, co sprawia, że zawierają o wiele wyższy poziom zanieczyszczeń chemicznych, aniżeli ryby dzikie. Wyróżnić tutaj można szkodliwe związki, jak polichlorowane bifenyle, które są silnym czynnikiem rakotwórczym. Ryby hodowlane są także bardziej podatne na choroby, dlatego stosuje się antybiotyki, które również nie są obojętne dla naszego zdrowia.

  • GMO

GMO to modyfikowana genetycznie żywność, obecnie na szeroką skalę zalewająca rynek. Słyszał o niej każdy, słyszeliśmy, że jest szkodliwa i trująca, lecz wciąż nabywamy tego typu produkty. GMO to jednak przede wszystkim nowotwory, albowiem szacuje się, że osoby, które tego typu żywność spożywają są dwa razy bardziej narażone na wystąpienie raka.

  • Grillowane mięso

Brzmi niewinnie, jednakże zawiera w sobie policykliczne węglowodory aromatyczne lub PHAs. Produkowane są one przez pewne typy spalania jak na przykład w procesie spalania drewna oraz węgla. Z kolei tłuszcz, który wydobywa się z mięsa wprost do ognia, zwiększa poziom zanieczyszczenia, zaś PHAs wchłania się w jedzenie i zwiększa nasze narażenie rakotwórcze.

  • Oleje uwodornione

Znane są one także, jako tłuszcze trans i mają strukturę chemiczną. Stosowane są, aby zapobiec szybkiemu psuciu się produktów, zaś w naszym organizmie wypierają aktywność systemu odpornościowego. Tym samym łatwiej chorujemy na cukrzycę czy choroby serca. Badania wskazują także na fakt, że wywołują szereg chorób przewlekłych w tym nowotwory. Poprawiają smak oleju, a jednocześnie szkodzą naszemu organizmowi.

  • Popcorn z mikrofalówki

Warto odstawić popcorn z mikrofalówki, ponieważ papierowe worki, w których jest pakowany pokryte są perfluoroalkilowem, kwasem perfluorooktanowym (PFOA) oraz perfluorooctane sulfonic (PFOS). Dzieje się tak, dlatego, aby zapobiec cieknięciu oleju przez opakowanie. W chwili, kiedy popcorn ulega podgrzaniu wchłaniają się do niego wszelkie chemikalia. PFOS ściśle powiązany jest z powstawaniem guzów wątroby, piersi a także trzustki.

  • Warzywa i owoce GMO

Coraz większa ilość warzyw i owoców uprawianych masowo zasilanych jest szkodliwymi pestycydami oraz herbicydami. Co więcej są one hodowane z zastosowaniem nasion GMO. Jak wszelkie uprawy tego typu owoce i warzywa GMO są szkodliwe i niebezpieczne dla zdrowia, dlatego warto kupować je prosto od rolników, mając pewność, że nie stosują oni chemii.

  • Żywność przetworzona

Niemalże wszelkie wędliny, które dostępne są w supermarketach zawierają w swoim składzie bardzo wysoki poziom azotanów i azotynów. Dodatkowo mają w sobie środki konserwujące, które powodują raka żołądka. Wszelka żywność przetworzona ma w sobie barwniki, aromaty, białą mąkę oraz inne niezdrowe składniki.

  • Cukier rafinowany

Cukier rafinowany zwany jest często, jako „biała śmierć” albowiem ma powiązania z niskim poziomem HGL, chorobami serca, otyłością, zapaleniem stawów, a także wysokim cholesterolem.   Warto wiedzieć, że to właśnie cukrem żywią się komórki rakowe.

  • Napoje gazowane

Napoje gazowane, po które często sięgamy zwłaszcza w lecie nie mają w sobie żadnej wartości odżywczej, witamin czy minerałów. Przeciwnie mają w swoim składzie ogromną ilość fruktozowego syropu kukurydzianego, cukru, barwników roślinnych, bromowanego oleju roślinnego, który jest środkiem zmniejszającym palność. Dodatkowo znajdziemy w nich aspartam i inne substancje chemiczne, co sprawia, że w upalne dni warto zastąpić je wodą.

  • Izolat białka sojowego

Niemalże 90 % soi służy do tworzenia izolatu białka sojowego, dlatego potrzebne są bardzo duże plony. Niestety, aby mogło stać się to realne, uprawy soi są modyfikowane genetycznie a tym samym znacznie opóźniają zdolność organizmu do trawienia żywności i wchłaniania składników odżywczych do krwi. Dodatkowo wykorzystywana w produkcji soja poddana jest procesowi moczenia w kwasie w zbiornikach stworzonych z aluminium. Z kolei aluminium jest szkodliwe dla nerek i całego systemu nerwowego.

  • Biała mąka

Zboża, które są uprawiane w sposób komercyjny zawierają fungicyd, a także opryskiwane są pestycydami. Dodatkowo zebrane zboża są przechowywane w pojemnikach, które pokryte są środkami owadobójczymi. To wszystko sprawia, że produkty stworzone z białej mąki cechują się wysoką toksycznością. Warto zaznaczyć, że dodawany jest do niej także tlenek chloru, który służy nie tylko za środek konserwujący, ale także wybielacz.