01.10.19, 13:30Fot. via Pixabay, CC 0

Tak pasteryzuj grzyby... a potem jedz je ze śmietaną!!!

Część naszych grzybnych zbiorów można przesmażyć i zapasteryzować w słoikach - po otwarciu są jak świeżo duszone.  Prosta rzecz a ile potem, zimą, radości ! 

Grzyby duszone, pasteryzowane  

składniki:

  • ok. 5 - 6  kg grzybów 
  • 1/2 kg masła klarowanego 
  • sól
  • pieprz mielony 
  • ew. cebula - kilka niedużych sztuk
grzyby oczyścić, posegregować gatunkami, obrać i pokroić jeśli chcemy dusić z cebulą. Na patelni rozgrzać kilka dużych łyżek masła, najlepiej klarowanego, wrzycać po ok 1kg gatunku jednego grzyba, smażyć na mocnym ogniu 5 minut, przykryć i dusić 3 minuty. Doprawić solą, pieprzem. Do słoików - zakręcić. Nakładać do 3/4 słoika, ugniatać, żeby nie zostało powietrze. Słoiki do garnka ze ścierką na dnie, pasteryzować 30 minut w lekko pyrkającj wodzie. Po 24 godzinach pasteryzować jeszcze raz - i potem znowu kolejny raz. To tyndalizacja - inaczej mogą się zepsuć. 

A oto przepis na doskonałe grzyby w śmietanie. Tak przyrządzone grzyby leśne smakują doskonale zwłaszcza do pieczonego mięsa, ale także do kotletów warzywnych czy rozmaitych placków. Świetne są też z pieczywem. Smacznego!!!

Składniki:

1 kg grzybów leśnych (prawdziwki, podgrzybki, maślaki, koźlaki, kurki)

1 duża cebula

sól

sporo świeżo mielonego czarnego pieprzu

łyżka oleju i łyżka masła

200 ml śmietany

opcjonalnie natka pietruszki, świeży lub suszony tymianek

Wykonanie:

Na patelni rozgrzewamy olej i masło.

Cebulę siekamy drobno i szklimy na tłuszczu.

Grzyby oczyszczamy, kroimy w kawałki i wrzucamy na patelnię. Dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu ok 30 min.

Doprawiamy sola i pieprzem.

Dodajemy śmietanę i mocno podgrzewamy grzyby.

 

Komentarze

violencja2019.10.1 21:27
Podpowiem , od lat pasteryzuję różne słoiki w garnkach bez żadnych podkładek -ścierek , klamerek itp . Działa.
Cogito ergo sum2019.10.1 14:50
Platforma od pewnego czasu jedzie na grzybach halucogennych.
TwojaStara2019.10.1 14:08
Jakim gatunkiem grzyba jest abp Jędraszewski?
Rydz 2019.10.2 5:46
Sromotnikiem jadowitym
Pisbusters2019.10.1 13:46
Tak Pisiory a najlepsze to takie białe i czerwone, jedzcie i zbierajcie dużo grzybów jeszcze przed wyborami
Maria2019.10.1 14:14
Czy jesteś Polakiem? Takie złośliwości do rodaków, którzy myślą inaczej? Może warto trochę pomyśleć nim napisze się słowa pełne jadu i złości.
anonim2019.10.1 14:15
"najlepsze to takie białe i czerwone" 10/10
Szatan (pisane z wielkiej litery)2019.10.1 15:18
Na Syberii to prawdziwy przysmak.
02019.10.1 14:31
a dla ciebie papierzaki zostawimy bys sie gownem udławił pajacu