04.12.19, 13:55Fot. via Pixabay, CC 0

UWAŻAJ przy kupowaniu wędlin! Oto poradnik

Do produkcji wędlin wprowadzono nowoczesne technologie, a efekt jest taki, że niektórzy producenci ze 100 kg wieprzowiny potrafią zrobić 200 kg wędliny! Nic dziwnego, że taka szynka jest zupełnie bez smaku, za to nasączona dodatkami zwiększającymi objętość, związkami chemicznymi i konserwantami, które mają przyspieszyć produkcje i ochronić wędlinę przed zepsuciem.

Tradycyjny sposób peklowania szynki można już tylko spotkać w małych lokalnych wytwórniach. Powszechnie zastępuje się go wstrzykiwaniem bezpośrednio do mięsa mieszanki peklującej z wody, soli, przypraw oraz substancji, które powodują zwiększenie objętości szynki np. fosforanów czy białka sojowego. Wiążą one wodę w mięsie, dzięki czemu zwiększa się soczystość, ale i waga tego wyrobu. Mieszanka peklująca zawiera azotan sodu, dzięki któremu szynka ma kolor różowy i nie wytwarza się w niej jad kiełbasiany.

Kiedyś szynki wędziło się w dymie pochodzącym ze spalania drewna dębowego, bukowego, jałowca, który wpływał na smak i kolor wędliny. Dziś większość jest wędzona preparatami dymu wędzarniczego - rozpyla się je lub nastrzykuje na wędliny albo zanurza w nich szynki. Takie wędzenie jest tańsze i zdrowsze (w czasie wędzenia w dymie wydzielają się związki rakotwórcze), ale pozbawia szynkę niepowtarzalnego charakteru


Oczywiście, nie każda wędlina jest szkodliwa. Wybierając mądrze kilka plastrów szynki na pewno wzbogacimy swój jadłospis o cenne białko i mikroelementy. Niewskazane są wszelkie produkty, w składzie których zawartość mięsa jest mniejsza niż 70 procent. Reszta to bowiem woda i syntetyczne dodatki. Glutaminian sodu oraz wszelkie konserwanty mogą wywoływać alergie i kłopoty żołądkowe. Zakazane są szczególnie dla dzieci i kobiet w ciąży. Ponadto ważne jest, by wybierać szynkę o szarawym lub białym kolorze. Różowe mięso świadczy o obecności azotanów. Natomiast grudki o dodaniu żelatyny, a wyciekająca woda – chemicznej solance.

Jeżeli na etykiecie boczku, schabu czy kiełbasy znajdziesz informacje, że zawiera emulgatory, zagęstniki, lecytynę sojową, karagen, skrobię,  skórki oraz tłuszcz zwierzęcy, będzie znaczyło, że masz do czynienia z niezdrową wędliną, której spożywanie oznacza choroby z sercem, miażdżycę i nadmierne kilogramy. Odrzucaj wszelkie wędliny, które posiadają adnotację „MOM”, bo to oznacza mięso oddzielone mechanicznie. Zgodnie z prawem produkt ten nie jest mięsem, ale efektem uboczny mechanicznego oddzielenia tkanek do kości. W takim produkcie znajduje się wszystko, również zmielone kości, paznokcie, chrząstki oraz bardzo niezdrowy tłuszcz (źródło złego cholesterolu).

Wybierasz w sklepach szynki pięknie błyszczące, o jednolitej różowej barwie? Uwaga, mamy dla Ciebie złą informację. Prawdziwa, wysokogatunkowa szynka wieprzowa maniejednolitą barwę i wcale nie jest błyszcząca! Na takiej szynce wyraźnie widoczne są miejsca o ciemniejszym i jaśniejszym zabarwieniu. Włókna i żyłki tłuszczu na szynce to również znak wysokiej jakości. Jednolite zabarwienie wędliny zawdzięczają zwykle zastosowaniu podczas produkcji sztucznych barwników.

W sklepach warto również kupować szynkę z kością. Jest to produkt zwykle lepszej jakości ponieważ kość uniemożliwia dodanie do niej dużej ilości wody.

mod

Komentarze

Pawe\305\2022019.12.5 12:04
Jeśli szynka lub inne mięso i wędliny będzie pakowane i będzie na opakowaniu kod to wystarczy przyłożyć komórkę z aplikacją ,, Zdrowe zakupy,, i wtedy dowiemy się jakie są składniki . Aplikację można pobrać z Google
D2019.12.5 11:40
Polaki analizuja wedliny, a 99,9 proc. produktow ZROBIONYCH PRZEZ POLAKOW to nawet ku*wa nie jest mieso xDDDD Tylko MOM, na Zachodzie nawet w produktach dla biedakow go nie ma
anonim2019.12.4 21:33
JONASIK 4.12.19 16:15 Nie denerwuj się, salceson się już wybudził i zrobi porządek z paróweczkami, szczególnie z tą jedną NIKosiową :) Źle się lewaku bawicie i źle skończycie. Jako lewacki prymityw uważasz, że wystarczy bez uzasadnienia kogoś opluć i już ktoś jest spalony. A Bertold Kitel, czy to nie ten "sprawiedliwy", który nie wykonał i nie wykonuje wyroku sądowego?
Hanna2019.12.4 19:20
Niektórzy mają obsesję na temat PiS, tochoroba obsesyjna prowadząca do obłędu. Szybko radzę psychiatry lub spowiedz.
katolicki czosnek2019.12.4 19:19
Kto mocny we wierze, temu i trucizna nie zaszkodzi.
grimm2019.12.4 18:53
We Francji mają kontrolę żywności i nie wypuszczają na rynek takich paskudztw. Polaków politycy traktują jak prosiaki, które mają jeść byle co. Ten PIS o nic nie dba. Jedyne co to te godnościowe 500+ , reszta spraw leży i kwiczy
Po prawej Ty po lewej ja2019.12.4 14:50
Tyczy się to każdego rodzaju mięsa proszę państwa. No ale wiadomo, że schabowy musi być, a wegetarianie to niemieccy szpiedzy na garnuszku Sorosa razem z cyklistami i całą ideologią gender XD
aspiring educationalist2019.12.4 14:45
Jak najdalej od polskiego lokalnego syfu - "poradnik" można ograniczyć do tego jednego zdania.
wypalacz wegla drzewnego w Bieszczadach2019.12.4 17:23
a ty chyba nie tutejszy?
aspiring educationalist2019.12.4 18:03
Tykaj swojego wnusia, dziadziu! Połóż się z nim do kołyski i mów mu ty!
gf2019.12.4 14:19
Parówki produkowane są z papieru toaletowego. Te droższe z nieużywanego.
katolicki czosnek2019.12.4 14:15
Dobre pierogi wegańskie kupisz w Lidlu.
Marta2019.12.4 15:28
Chemią faszerowane ,najlepsze pierogi zrobisz sam w dom,zdrowe
katolicki czosnek2019.12.4 19:12
Jak masz czas i dryg to możesz robić. Ja — nie.
hehe2019.12.13 6:31
Dobre i wegańskie to dwie sprzeczności.
Opus Lanti2019.12.4 14:14
Zamiast szynki polecam salceson włoski. https://res.cloudinary.com/dj484tw6k/f_auto,q_auto,c_pad,b_white,w_320,h_320/dpr_2/v1499895046/be/89391.jpg
JONASIK2019.12.4 14:02
MOM - mięso oddzielane mechanicznie PiS - parówki i salceson
Ja2019.12.4 15:47
głupol
JONASIK2019.12.4 16:15
Nie denerwuj się, salceson się już wybudził i zrobi porządek z paróweczkami, szczególnie z tą jedną NIKosiową :)
wypalacz węgla drzewnego w Bieszczadach2019.12.4 17:19
PO i reszta hałatajstwa- Psie Odchody
donald2019.12.5 9:06
PO - podroby i ogony