Składniki

    podwójna pierś kacza

    2 duże jabłka

    2 ząbki czosnku

    1 łyżka majeranku

    1 łyżeczka tymianku i gałązka świeżego rozmarynu

    sól, pieprz

    oliwa

Na puree:

    2 puszki Groszku Tradycyjnego Bonduelle 400ml

    3 ziemniaki

    ząbek czosnku

    sól, pieprz

    łyżka masła

 

Kacze piersi myjemy i osuszamy ręcznikiem, następnie nacinamy skórkę. Do miski wyciskamy przez praskę czosnek, dodajemy majeranek, tymianek, rozmaryn, pół łyżki oliwy, sól i pieprz. Po dokładnym wymierzaniu nacieramy tak przyrządzoną marynatą mięso. Piersi smażymy na patelni do czasu, aż po obu stronach się zrumienią.

Następnie w żaroodpornym naczyniu układamy piersi razem z obranymi i pokrojonymi na małe ćwiartki jabłkami. Pieczemy w 200st. C przez ok 40 minut.

Ziemniaki gotujemy, dodając do nich groszek konserwowy w momencie, w którym będą jeszcze półtwarde. Po ugotowaniu odcedzamy warzywa i blendujemy. Dodajemy do nich przeciśnięty przez praskę czosnek i masło. Doprawiamy solą i pieprzem.

Za: warzywneinspiracje.pl