Składniki
podwójna pierś kacza
2 duże jabłka
2 ząbki czosnku
1 łyżka majeranku
1 łyżeczka tymianku i gałązka świeżego rozmarynu
sól, pieprz
oliwa
Na puree:
2 puszki Groszku Tradycyjnego Bonduelle 400ml
3 ziemniaki
ząbek czosnku
sól, pieprz
łyżka masła
Kacze piersi myjemy i osuszamy ręcznikiem, następnie nacinamy skórkę. Do miski wyciskamy przez praskę czosnek, dodajemy majeranek, tymianek, rozmaryn, pół łyżki oliwy, sól i pieprz. Po dokładnym wymierzaniu nacieramy tak przyrządzoną marynatą mięso. Piersi smażymy na patelni do czasu, aż po obu stronach się zrumienią.
Następnie w żaroodpornym naczyniu układamy piersi razem z obranymi i pokrojonymi na małe ćwiartki jabłkami. Pieczemy w 200st. C przez ok 40 minut.
Ziemniaki gotujemy, dodając do nich groszek konserwowy w momencie, w którym będą jeszcze półtwarde. Po ugotowaniu odcedzamy warzywa i blendujemy. Dodajemy do nich przeciśnięty przez praskę czosnek i masło. Doprawiamy solą i pieprzem.