SKŁADNIKI:
5 kawałków suszonych pomidorów w zalewie
1 mała cebula
1 ząbek czosnku
200g ryżu
3 łyżki masła
80 ml białego wina
1 litr bulionu jarzynowego
1 łyżeczka suszonego oregano
1 sporej wielkości pomidor
50g pomidorków koktajlowych
5 łyżek tartego Parmezanu
50g gorgonzoli
1/2 szklanki listków świeżej bazylii
PRZYGOTOWANIE:
- Pomidory suszone pokroić na mniejsze kawałeczki, odłożyć.
- Do szerokiego garnka lub głębokiej patelni wlać 2 łyżki oleju z suszonych pomidorów i dodać pokrojoną w kosteczkę cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Zeszklić przez około 5 minut, do czasu do czasu zamieszać.
- Dodać ryż, łyżkę masła oraz pokrojone suszone pomidory. Wymieszać i smażyć przez minutę na średnim ogniu.
- Wlać wino i gotować przez 2 minuty, aż całe wyparuje. Następnie wlać pół szklanki gorącego bulionu i gotować risotto na małym ogniu, do czasu aż cały płyn zostanie wchłonięty przez ryż. W międzyczasie co chwilę zamieszać. Dodać też oregano.
- Wlewać kolejne porcje bulionu, w odstępach czasowych, jak tylko poprzednia ilość się wchłonie. Gotować tak przez około 17 minut, aż ryż będzie prawie ugotowany (ciągle al dente w środku). Nie trzeba wykorzystywać całego bulionu.
- Dodać obranego i pokrojonego w kosteczkę pomidora i co chwilę mieszając gotować przez ok. 3 - 4 minuty.
- Dodać pokrojone pomidorki koktajlowe, następnie wymieszać i odstawić z ognia.
- Dodać parmezan, resztę masła, pokrojoną na kawałeczki gorgonzolę i posiekaną bazylię. Doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem. Wymieszać, przykryć i odstawić na ok. 2 - 3 minuty.
- Otworzyć garnek i nałożyć risotto do głębokich talerzy lub misek.
SMACZNEGO!