SKŁADNIKI:

 

5 kawałków suszonych pomidorów w zalewie

1 mała cebula

1 ząbek czosnku

200g ryżu

3 łyżki masła

80 ml białego wina

1 litr bulionu jarzynowego

1 łyżeczka suszonego oregano

1 sporej wielkości pomidor

50g pomidorków koktajlowych

5 łyżek tartego Parmezanu

50g gorgonzoli

1/2 szklanki listków świeżej bazylii

 

PRZYGOTOWANIE:

 

  • Pomidory suszone pokroić na mniejsze kawałeczki, odłożyć.
  • Do szerokiego garnka lub głębokiej patelni wlać 2 łyżki oleju z suszonych pomidorów i dodać pokrojoną w kosteczkę cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Zeszklić przez około 5 minut, do czasu do czasu zamieszać.
  • Dodać ryż, łyżkę masła oraz pokrojone suszone pomidory. Wymieszać i smażyć przez minutę na średnim ogniu.
  • Wlać wino i gotować przez 2 minuty, aż całe wyparuje. Następnie wlać pół szklanki gorącego bulionu i gotować risotto na małym ogniu, do czasu aż cały płyn zostanie wchłonięty przez ryż. W międzyczasie co chwilę zamieszać. Dodać też oregano.
  • Wlewać kolejne porcje bulionu, w odstępach czasowych, jak tylko poprzednia ilość się wchłonie. Gotować tak przez około 17 minut, aż ryż będzie prawie ugotowany (ciągle al dente w środku). Nie trzeba wykorzystywać całego bulionu.
  • Dodać obranego i pokrojonego w kosteczkę pomidora i co chwilę mieszając gotować przez ok. 3 - 4 minuty.
  • Dodać pokrojone pomidorki koktajlowe, następnie wymieszać i odstawić z ognia.
  • Dodać parmezan, resztę masła, pokrojoną na kawałeczki gorgonzolę i posiekaną bazylię. Doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem. Wymieszać, przykryć i odstawić na ok. 2 - 3 minuty.
  • Otworzyć garnek i nałożyć risotto do głębokich talerzy lub misek.

 

SMACZNEGO!