Siedzuń jest półpasożytem sosny. Niektóre jego okazy potrafią osiągać rozmiary nawet do 15 kg. Zawdzięcza to swojemu wyglądowi. Ponieważ nie przypomina grzyba, grzybiarze często go omijają. Tymczasem warto po niego sięgnąć choćby z uwagi na wiele prozdrowotnych właściwości. Ma właściwości przeciwcukrzycowe, przeciwnowotworowe, przeciwzapalne, przeciwgrzybiczne i przeciwutleniające.
Do 2014 roku siedzuń sosnowy podlegał ochronie. Wciąż nie jest dopuszczony do handlu, ale w lesie możemy zbierać te pełne orzechowego aromatu grzyby, aby przyrządzić przepyszną jajecznicę.
Składniki:
400 g świeżych grzybów kozia broda
masło klarowane
sól
pieprz
4 jajka
1 średnia cebula
Grzyby dokładnie myjemy, dzielimy na kawałki i osączamy w durszlaku. Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy cebulę i grzyby. Dusimy je do odparowania zawartych w grzybach wody. Następnie wbijamy jajka, które doprawiamy solą i pieprzem.
Za: przyslijprzepis.pl, gotujmy.pl, zachwyconanatura.pl