28.09.19, 10:05By Pilecka (Own work) [GFDL (http://www.gnu.org/copyleft/fdl.html), CC-BY-SA-3.0 (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/) or CC BY-SA 2.5-2.0-1.0 (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.5-2.0-1.0)], via Wikimedia Commons

Babcine racuszki z jabłkami - idealne na szybki obiad. Palce lizać!

Nie masz pomysłu na szybki sobotni obiad? Spróbuj czegoś na słodko! Przypomnij sobie smak dzieciństwa. Spróbuj zrobić dziś racuszki, jakie zapewne przyrządzała kiedyś Twoja ukochana babcia!

Składniki:

3 jajka

20 dag białego sera

mąka pszenna (5 łyżek)

cukier (1 łyżka)

śmietana (1 łyżka)

szczypta soli

2 jabłka

olej do smażenia

Przygotowanie:

Ubij białka z cukrem i solą, aż do powstania sztywnej piany. Ciągle miksując, dodawaj po jednym żółtku. Mieszaj powoli, dodając po łyżce mąki, a następnie- pokruszony ser oraz śmietanę. Na koniec dodaj jabłka (pokrojone w plasterki).

Uformuj małe placuszki i smaż je na rozgrzanym oleju do uzyskania złocistego koloru. Później przestudź je lekko i posyp przez sitko cukrem pudrem.

Komentarze

Danuta2019.09.28 22:42
ZAPOMNIELIŚCIE, ŻE TU DODAJE SIĘ 2-3 DKG ROZPUSZCZONYCH DROŻDZY ! WYMIESZAĆ LEKKO , JAK ZACZNĄ ROSNĄC, DODAĆ DO TEGO CIASTA ! CIASTO ZACZNIE ROSNĄĆ I MOŻNA SMAŻYC ! Są o wiele lepsze ! polecam !
Ludka2019.09.29 11:53
Niekoniecznie drożdże , przecież ubite jajka doskonale spełniają swoją rolę i powodują wyrastania i spulchniania ciasta.
anonim2019.09.28 12:55
Tłuszcz, tłuszcz, tłuszcz. Cukier, cukier, cukier. A później płacz że pupsko nie mieści się w spodnie.
Maria2019.09.28 11:06
SUPER PRZEPIS. TEŻ ZNAM TE RACUSZKI. SĄ OK - NIE TYLKO MIĘCHO!!!!!!!!!!!!!!!!-
Nie będę się dziś podpisywał 2019.09.28 10:38
Racuszki na obiad? Pogięło was od tej Jachiry?