31.08.19, 08:45fot. Dezidor, lic. CC BY-SA 2.5 via Wikipedia, zdj. edyt.

Dlatego grzyby królują nad mięsem

Grzyby leśne są doceniane tylko przez niektóre nacje. W niektórych krajach, np. w Skandynawii, Austrii, Belgii, nikt nie pochyli się nawet nad pięknym, zdrowym prawdziwkiem. Co ciekawe, nasz zmysł smaku reaguje na grzyby podobnie jak na mięso, dlatego często je nimi zastępujemy.

Są jędrne i bardzo esencjonalne. Świetnie nadają się na zupy, sosy, farsze i jako dodatek do jajecznicy. Są niestety ciężkostrawne, a to za sprawą budulca - chityny, wielocukru o strukturze chemicznej podobnej do celulozy, czyli błonnika. Chityny nie rozpuszczają kwasy żołądkowe, dlatego grzyby najpierw długo zalegają w żołądku, a potem tylko przechodzą przez nasz układ pokarmowy. Dostarczają nam niewielkich ilości soli mineralnych, zależnie od tego, czy ściółka, na jakiej rosną, jest bogata w minerały.

Oprócz tego zawierają witaminę A w postaci karotenu (najwięcej mają jej kurki - dlatego są pomarańczowe), a także znaczne ilości witamin B1 i B2. Pozostałe witaminy, w tym C, występują w śladowych ilościach. Grzyby są także źródłem białka (pośredniego między białkiem zwierzęcym a roślinnym).

Wiele badań pokazujących zaskakujące właściwości grzybów, m.in.:

wzmacniają odporność organizmu i układu pokarmoweg

hamują gromadzenie się tkanki tłuszczowej

przeciwdziałają rozwojowi m.in. raka żołądka, jelita grubego i prostaty

obniżają poziom cukru we krwi 

kobiety, które jadły co najmniej 70 g grzybów tygodniowo miały o 64% mniejsze ryzyko raka piersi.

 

Są też grzyby bogatym źródłem przeciwutleniaczy spowalniających procesy starzenia w naszym organizmie. – Odkryliśmy, co nie ulega wątpliwości, że grzyby są najbogatszym źródłem tych dwóch substancji razem wziętych, a niektóre z nich są nimi po prostu napakowane – mówi prof. Robert Beelman, dyrektor Penn State Center for Plant and Mushroom Products for Health. Wyniki badań nad grzybami jego zespół opublikował w „Food Chemistry”.

Ergotioneina i glutation skutecznie zwalczają efekty stresu oksydacyjnego w komórkach, spowalniając procesy starzenia, a także rozwój nowotworów i wielu chorób, w tym m.in. wieńcowej i Alzheimera.

Zespół z Penn State przebadał zawartość tych substancji w 13 gatunkach grzybów. Były wśród nich zarówno takie, które rosną lub są uprawiane w Polsce, ale też i wiele egzotycznych przysmaków wykorzystywanych w kuchniach Dalekiego Wschodu.

– Można zaobserwować, że w krajach, gdzie jest więcej ergotioneiny w diecie, czyli np. we Francji czy Włoszech, notuje się mniej przypadków chorób neurodegeneracyjnych. W Stanach Zjednoczonych, gdzie tej substancji spożywa się mniej, istnieje większe prawdopodobieństwo wystąpienia Choroby Parkinsona czy Alzheimera – mówi prof. Beelman.

bsw/media

Komentarze

antek.b2019.09.2 12:14
Ten artykuł to prowokacja,redaktor jest lewackim kretem w redakcji frondy,zachwala grzyby ba porównuje je do mięsa akurat teraz kiedy ceny w sklepach poszybowały w kosmos a ludzi stać na coraz mniejsze zakupy,od razu przypomniał mi się niesiołowski ,mirabelki ,szczaw i nieodżałowany kabaret tej.Wywlekanie na forum tej kwestii akurat teraz kiedy jest coraz gorzej to wkładanie patyka w szprychy pisu,dla dobra naszej partii powinno się milczeć o niewygodnych faktach,fronda też nie wykazała się czujnością,przydałby się oficer,tfu! redaktor polityczny na etacie który czuwałby nad całością przekazu,wrogie ludowi elementy wywrotowe nie śpią!,a na redaktora napuścić kanie z zaprzyjażnionego portalu ,niech poszpera w jego życiorysie.
violencja2019.09.1 0:07
Szkoda klawiatury na ten artykuł , o grzybach wcześniej już pisałam . Dietetyk tego nie napisał
ja2019.08.31 20:36
To że grzyby nie mają wartości odżywczych nie znaczy że nie mają dla nas nic do zaoferowania, przede wszystkim grzyby niszczą raka za pomocą tych śladowych ilości które ignorujemy podczas badań.
andrzejhahn32019.08.31 17:25
jak to ..niedawno pisaliscie ze grzyby to lesne mieso
anonim2019.08.31 15:41
Dobry grzybek do wódeczki nie jest zly
Stachu2019.08.31 11:06
Widzę, że na Frondzie lolcontent pojawia się nie tylko w piątki. "Wartościowe" grzyby :)
Shame on you Fronda2019.08.31 10:32
...króluj nam Grzybie
Jakób2019.08.31 10:11
15 lat temu grzyby nie posiadały żadnych wartości odżywczych ,były ciężko strawne i nie wolno było podawać ich dzieciom i osobom starszym , cenione były tylko ze względu na walory smakowe .widocznie przez ten czas ewoluowały
Eustachy2019.09.1 12:32
Masło i jaja oraz margaryna też ewoluowały, Pierwsze dwa ze szkodliwych stały się pozytywnymi, ostatnia uzyskała właściwości trujące. To tylko zależy od tego, gdzie kasa chce płynąć. Poza tym ewolucja to bajka dla niegrzecznych dzieci - co widać w tym, jak SS przejmowało się ewolucją.
JS2019.08.31 9:08
Jak ludzie opanują uprawę grzybów leśnych to szybko zepsują je sztucznymi nawozami, opryskami żeby mieć jak największą wydajność z hektara. I tak nauka i postęp zepsują to co dobry Bóg dla nas wszechstronnie, starannie, przenikliwie obmyślił i stworzył. Ślepa, bezrozumna, bezkierunkowa, przypadkowa ewolucja niczego nie może ani stworzyć, ani utworzyć, ani zmontować. NICZEGO ! Pozdr.
ZerrO2019.08.31 9:02
Grzyby nie maja żadnych wartości odżywczych, tylko smakowe, a także są ciężkostrawne. Nigdy nie zastąpią ani nie królują nad mięsem to tylko dodatek .
ja2019.08.31 20:38
Racja nad mięsem nie królują choć podczas wojny grzyby uratowały życie wielu ludzi. Dziś przede wszystkim ratują ludzi z raka, zasada podobna jak amigdalinie.