W Wielkim Poście wiele osób rezygnuje na przykład z jedzenia mięsa. Nietrudno wówczas o to, by zabrakło pomysłów na kolejne obiady. Dla tych osób oraz wszystkich, którzy chcą przypomnieć sobie czasy dzieciństwa, prezentujemy przepis na kotlety jajeczne:
Składniki:
- 6 jajek ugotowanych na twardo
- 1 jajko świeże
- 1 cebula (mała)
- 1 bułka + mleko do namoczenia
- 1-2 łyżki bułki tartej (opcjonalnie)
- sól, pieprz
- Dodatkowo:
- bułka tarta
- olej do smażenia
Cebulę pokroić w kostkę i zarumienić na niewielkiej ilości oleju. Jajka ugotowane na twardo drobno posiekać lub zmielić za pomocą maszynki/blendera. Do rozdrobnionych jajek dodać cebulę, bułkę namoczoną i odciśniętą z mleka oraz świeże jajko.
Całość dokładnie wyrobić i doprawić do smaku. (W przypadku, gdy masa będzie za luźna - należy dosypać odrobinę bułki tartej.) Z powstałej masy uformować okrągłe kotleciki.
Każdy kotlet obtoczyć w bułce tartej i ułożyć na patelni z rozgrzanym olejem. Smażyć na rumiano - z obu stron. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu.