W restauracjach i hotelach w minionym miesiącu było o 0,9 proc. drożej niż w kwietniu - informuje Dziennik Gazeta Prawna.

Restauracje i hotele zostały ponownie otwarte po bardzo długim lockdownie, który trwał aż od października. Klienci w ramach tzw odłożonego popytu ruszyli do hoteli i restauracji, co przełożyło się na korektę cen.

Przedsiębiorcy chcieli także, wykorzystując dobrą koniunkturę, odrobić straty wywołane wielomiesięcznym zamknięciem.

Dane o płatnościach kartami, które publikowały niektóre banki, wskazywały na wzrost zainteresowania usługami restauracyjnymi i hotelarskimi.

Według informacji zebranych przez PKO BP pod koniec maja w restauracjach po umożliwieniu prowadzenia sprzedaży również w lokalach (a nie tylko w ogródkach) wydatki były wyższe niż w najlepsze dni wakacji 2020 r. Klienci wrócili też do hoteli, tam poziom obrotów był większy nie tylko w porównaniu z tym samym okresem ubiegłego roku, ale również względem 2019 r.

Jak poinformował we wtorek Główny Urząd Statystyczny, ceny towarów i usług konsumpcyjnych w maju 2021 r. wzrosły rdr o 4,7 proc., a w porównaniu z poprzednim miesiącem ceny wzrosły o 0,3 proc. Wcześniej w szacunku flash GUS podał, że w maju ceny rdr wzrosły o 4,8 proc., a mdm zwiększyły się o 0,3 proc.

jkg/dziennik gazeta prawna, propertynews