Składniki:

  • 300 g świeżego makaronu spaghetti
  • 8 łyżek oliwy z oliwek
  • 6 ząbków czosnku
  • 1 płaska łyżeczka suszonych płatków chili
  • ½ pęczka natki pietruszki
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 5 łyżek startego parmezanu
  • sól

Gotujemy makaron al dente i odcedzamy, pozostawiając pół szklanki wody z gotowania. Na patelni rozgrzewamy połowę oliwy i na średnim ogniu smażymy pokrojony w cienkie plastry czosnek, aż zrobi się lekko złoty. Zdejmujemy go z palnika, dodajemy pół łyżeczki soli, płatki chili, posiekaną natkę z pietruszki i sok z cytryny. Makaron łączymy z pozostałą oliwą, sosem i wodą z gotowania. Możemy doprawić solą lub pieprzem. Podajemy z parmezanem.