Składniki na 1 półmisek:
-
3 płaty śledzia matias
-
mleko do moczenia śledzi
-
1 większe jabłko (najlepiej słodkie, soczyste)
-
1 łyżeczka sok z cytryny do skropienia jabłka
-
ew. 1 łyżeczka cukru pudru (jeśli sos wyjdzie mało słodki)
-
2 łyżki gęstej śmietany 18%
-
3 - 4 łyżki majonezu Winiary
-
1 średnia cebula
-
pieprz
Przygotowanie:
1. Śledzie dokładnie płuczę pod bieżącą wodą, przekładam do miski, zalewam zimnym mlekiem i moczę przez kilka godzin. Jeśli matiasy po tym czasie wciąż są za słone, odlewam mleko i zalewam świeżym, pozostawiam do wymoczenia. Śledzie kroję na mniejsze kawałki na ukos.
2. Jabłko obieram i kroję w małą kosteczkę, skrapiam sokiem z cytryny. Cebulę obieram, drobno siekam, przekładam na sitko i przelewam wrzątkiem, odcedzam i pozostawiam do ostudzenia.
3. Do pokrojonego jabłka i cebuli dodaję majonez i śmietanę. Doprawiam do smaku cukrem pudrem i pieprzem. Całość dokładnie mieszam
4. Pokrojone śledzie układam na półmisek. Następnie wykładam sos, dokładnie rozprowadzam. Śledzie w śmietanie przechowuję w lodówce. Najlepsze są po kilku godzinach chłodzenia
Więc na Święta Bożego Narodzenia przygotuj polskiego śledzia.