Składniki:

 

1/2 kg filetów śledziowych z matiasa

3 cebule

1.5 litra wody

1.5 kieliszka octu 10%

1 łyżeczka cukru

6 liści laurowych

1 łyżeczka ziarenek ziela angielskiego

1/2 łyżeczki kolorowego pieprzu ziarnistego

7 ziemniaków w mudnurkach

400 ml śmietany 18%

 

Najpierw gotujemy wodę z octem, zielem angielskim, pieprzem i liśćmi laurowymi. Kiedy woda zacznie wrzeć, dodajemy do niej cebule pokrojone w talarki. Dodajemy jeszcze łyżkę cukru i dalej gotujemy przez około 20 minut. Następnie odstawiamy wywar do wystygnięcia. Opłukane filety śledziowe kroimy w kostkę. Dodajemy je do zimnego wywaru wraz ze śmietaną. Podajemy ziemniakami gotowanymi „w mundurkach”.

 

Za: mniammniam.com