Składniki:
1/2 kg filetów śledziowych z matiasa
3 cebule
1.5 litra wody
1.5 kieliszka octu 10%
1 łyżeczka cukru
6 liści laurowych
1 łyżeczka ziarenek ziela angielskiego
1/2 łyżeczki kolorowego pieprzu ziarnistego
7 ziemniaków w mudnurkach
400 ml śmietany 18%
Najpierw gotujemy wodę z octem, zielem angielskim, pieprzem i liśćmi laurowymi. Kiedy woda zacznie wrzeć, dodajemy do niej cebule pokrojone w talarki. Dodajemy jeszcze łyżkę cukru i dalej gotujemy przez około 20 minut. Następnie odstawiamy wywar do wystygnięcia. Opłukane filety śledziowe kroimy w kostkę. Dodajemy je do zimnego wywaru wraz ze śmietaną. Podajemy ziemniakami gotowanymi „w mundurkach”.
Za: mniammniam.com