Składniki (na 2 duże lub 4 mniejsze porcje):
600 g mniejszych ziemniaków (waga po obraniu)
1 czerwona cebula
2-3 łyżeczki kaparów, posiekanych (jeśli używacie solonych kaparów, należy je opłukać pod wodą)
300 g pomidorków koktajlowych
kilkanaście czarnych oliwek
2-3 łyżki octu z czerwonego wina
6 łyżek oliwy
sól, pieprz i suszone oregano
listki świeżej bazylii
1 puszka tuńczyka w sosie własnym (opcjonalnie)
Posiekaną w piórka i zalaną octem cebulę należy odstawić na 30 minut. Ugotowane ziemniaki kroimy w plastry. Dodajemy do nich pokrojone na połówki pomidorki koktajlowe, posiekane kapary, oliwki i odcedzoną cebulę. Polewamy oliwą, doprawiamy solą, pieprzem i suszonym oregano. Dodajemy też niewielką ilość octu z marynowania cebulki. Całość delikatnie mieszamy i ozdabiamy listkami bazylii.
Za: filozofiasmaku.pl