15.06.20, 10:50Fot. Dmitry Dzema via Wikipedia, CC 4.0

Co za chłodnik!!! Taki chcę jeść zawsze

Prezentujemy wyśmienity przepis na doskonały litewski chłodnik z botwiną. Zwykłe naturalne składniki i proste przygotowanie - ta zupa nie sprawi problemów w kuchni, za to uraduje wszystkich domowników.

SKŁADNIKI:

botwina - 1 pęczek
rzodkiewki - 1 pęczek
ogórek - 1 szt
koperek - 1 pęczek
szczypior - 1/2 pęczka
maślanka - 1 litr
jogurt naturalny - 1 duże opakowanie
sól, pieprz, cukier, ocet (kwasek cytrynowy) - do smaku
jajka - do podania, ugotowane na twardo

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Najpierw obieramy buraki. Następnie kroimy je w małą kostkę i gotujemy przez ok. 10 minut w niewielkiej ilości wody. Dodajemy drobno posiekaną botwinę. Zalewamy niewielką ilością wody. Wodę zakwaszamy np. łyżką octu. Gotujemy przez pięć minut, a potem studzimy.

Dodajemy do naszej botwiny drobno posiekane rzodkiewki, ogórek, szczypiorek i koperek. Zalewamy maślanką i jogurtem i następnie intensywnie mieszamy.

Całość doprawiamy solą i pieprzem.

Botwinę podajemy na zimno z połówkami jajka na twardo.

Smacznego!

jsl

Komentarze

XD2020.06.15 14:35
Co to za beznadziejne danie bez mięsa? Wszędzie ta antypolska moda na wegetariańskie jedzenie. Kiedy się nauczycie, że PRAWDZIWY POLSKI obiad MUSI zawierać chociaż skwarki, bo PRAWDZIWY POLSKI mężczyzna bez zjedzenia zwierząt nie ma siły na walkę z obcymi ideologiami zagrażającymi PRAWDZIWEJ POLSKIEJ rodzinie.