100 g tego warzywa to zaledwie 27 kcal, co odpowiada mniej więcej 1 kostce mlecznej czekolady. Warzywo to stanowidobre źródło witaminy C. Powyższa porcja pokrywa aż 102% dziennego zapotrzebowania na ten składnik. Ponadto kalarepa podobnie jak inni przedstawiciele roślin krzyżowych zawiera aktywne biologicznie związki takie jak izotiocyjaniany, sulforafan czy indol-3-karbinol, które mogą wykazywać działanie przeciwnowotworowe.

Zawarte w kalarepie witaminy z grupy B wpływają korzystnie na przemianę materii i wspomagają pracę układu nerwowego. Składniki mineralne wstępujące w kalarepie to przede wszystkim miedź, wapń, potas, magnez oraz żelazo niehemowe. Niektóre z tych związków wykazują działanie przeciwutleniające.

Kalarepa nie jest za to zasobna w witaminę A a także nie zawiera dużych ilości karotenów.

Niewiele osób wie, że liście kalarepy także są jadalne a odpowiednio przyrządzone wprowadzą do diety witaminy A, K oraz te z grupy B kompleks.

Kilka przepisów:

Carpaccio z kalarepy

Składniki (na 1 osobę)

1 kalarepa

Mały kawałek ostrego sera długodojrzewającego (np. koziego)

Świeże zioła: koperek, listki natki pietruszki, tymianek

Łyżka oliwy z oliwek

Łyżeczka soku z cytryny

Sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Kalarepę obrać w cienkie plasterki. Ułożyć na talerzu, dodać pokrojony w cienki ser wiórki sera, skropić oliwą, sokiem z cytryny, posypać ziołami, przyprawić solą i pieprzem.

I gotowe!

Kalarepa z tuńczykiem

Składniki:
kalarepa, trochę sałaty lodowej, pomidor, cebula, tuńczyk, koperek, pieprz, sól

Przygotowanie:

Składamy wszystko razem. Sałata, pomidor, kalarepa, cebula, tuńczyk. Doprawiamy solą i pieprzem. I jemy!

Zdrowe "frytki" z kalarepy

Składniki:

2 kalarepy
łyżka oliwy z oliwek
pieprz cytrynowy
sól
słodka papryka

Sposób wykonania

Kalarepę obrać i pokroić tak, jak kroimy ziemniaki na frytki (w grube słupki). W dużej misce wymieszać oliwę, słodką paprykę, sól i pieprz cytrynowy. Wrzucić słupki kalarepy i dobrze wymieszać tak, aby każda część pokryta była oliwą z przyprawami. Wysypać frytki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i włożyć do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na ok. 15 minut.

SMACZNEGO!

https://dietetycy.org.pl/kalarepa-wlasciwosci-wartosci-odzywcze/