Makowiec to jedno z najpyszniejszych polskich ciast. Czy ktokolwiek wyobraża sobie święta bez tego smaku? Jeśli natomiast makowiec – to wyłącznie domowej roboty. Zapoznaj się z przepisem i już w te święta zaskocz wszystkich swoich domowników tym niesamowitym ciastem, którego aromat zawsze kojarzyć się nam będzie ze świętami Bożego Narodzenia!
Przygotowanie nie powinno ci zająć więcej niż 4 godziny. To niewielka cena za niezwykłe doznania smakowe i radość z własnego wypieku!
Aby upiec jeden średni makowiec, będziesz potrzebować:
100 g mąki pszennej
1,5 czubatej łyżki mąki razowej (również pszennej)
1/3 szklanki mleka
Łyżeczkę suchych drożdży
2 łyżki cukru
2 łyżki masła
Nadzienie z kolei sporządzimy z 1 szklanki masy makowej, 1/8 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej oraz ok. ¼ szklanki mleka
- Najpierw zagnieć ciasto ze wszystkich składników. Musi być gładkie oraz elastyczne – musi odchodzić od reki. Zagnieć je ręcznie lub hakiem do ciasta drożdżowego. Następnie umieść je w dużej misce, przykryj folią spożywczą i pozostaw na półtorej godziny do wyrośnięcia.
- Rozwałkuj ciasto na stolnicy na prostokąt o grubości około 0,5 cm.
- Weź masę makową, dodaj do niej kaszę jaglaną, zblenduj je razem, aby kasza dobrze połączyła się z makiem. Teraz stopniowo dolewaj mleka wciąż blendując – tak długo, aż otrzymasz konsystencję gęstego budyniu.
- Na cieście rozsmaruj grubą warstwę masy makowej, zwiń wzdłuż długiego boku. Następnie ułóż je na blasze, którą uprzednio wyłożyłeś/aś papierem do pieczenia. Tak pozostaw na 30-45 minut.
- Wsadź ciasto do pieca rozgrzanego do 180 stopni, piecz przez 30-40 minut, aż staną się złote
UWAGA: Przepis jest na jeden średni makowiec, weź pod uwagę to, że jest pyszny i warto zrobić go więcej! Warto go polukrować
dam/Fronda.pl