Co to są fuczki? To bardzo proste danie, które może wykonać absolutnie każdy. Nadają się na sobotnie danie jak ulał.!
składniki:
-
kilogram kiszonej kapusty
-
750 g mąki pszennej
-
ok litr wody/ mleka roślinnego/wody z dodatkiem mleka roślinnego
-
olej do smażenia
-
sól
-
pieprz
Z mąki i wody/mleka roślinnego robimy ciasto naleśnikowe.
Kapustę odciskamy i siekamy. Następnie dodajemy ją do ciasta naleśnikowego i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Fuczki wielkości placuszków ziemniaczanych smażymy na rozgrzanym oleju mniej więcej po 3 minuty z każdej strony.
Są pyszne. Można jeść samodzielnie. Fajnie też smakują z dipem czosnkowym na bazie sojonezu, lub śmietaną roślinną .
(www.http://polykajzsurri.blogspot.com)
Do fuczek można zrobić i to:
Placki ziemniaczane z sosem !
Składniki
3 duże ziemniaki
1 jajko
2 łyżki mąki
Sól
Pieprz mielony
Olej do smażenia
1 pojedyncza pierś z kurczaka
6 pieczarek
1 cebula
½ papryki
10 dag słodkiej kapusty ( można też dać kiszoną )
sos sojowy
papryka mielona
300 mll wody
bulion drobiowy w proszku
Przygotowanie:
Mięso z kurczaka pokroić w kostkę i podsmażyć na rumiano na 2 łyżkach oleju. Dodać pokrojone pieczarki, cebulę , paprykę .Chwilę smażyć. Przełożyć do rondelka . Zalać wodą .Dołożyć drobno posiekaną kapustę ( lekko ugniecioną ). Dusić mieszając 30 minut na małym gazie. Doprawić papryką mieloną , bulionem , sosem sojowym , pieprzem .Można zagęścić sos odrobiną mąki.
Obrane ziemniaki utrzeć na tarce jarzynowej ( średnie oczka ). Odcisnąć .Dodać mąkę , jajko, szczyptę soli i pieprzu mielonego. Na patelni rozgrzać olej. Nakładać łyżką porcję masy ziemniaczanej – lekko ją spłaszczyć i smażyć na rumiano z obu stron. Zdjąć z patelni . Podawać polane sosem .
Ja sobie ułatwiam pracę . Jak smażę placki ziemniaczane to smażę ich sporo i część zawijam w folię spożywczą ( każdy osobno ). Potem jak mam ochotę na placki z sosem to je wyjmuję i podgrzewam ( w piekarniku, mikrofali , na patelni)
To samo z sosem .Jak robie gulasz ( kurczaka z pieczarkami ) to 1 porcję zamrażam .Potem tylko dodaje kapustę , paprykę i doduszam .Trwa to o wiele szybciej niż gdyby trzeba było robić wszystko od początku.