Ser, boczek, jajka- oto wszystko, czego potrzebujemy do przygotowania sosu do spaghetti carbonara. W internecie znajdziemy mnóstwo przepisów, ale ten- pozornie najprostszy- jest jedynym prawdziwym. 

Wystarczy więc makaron (najczęściej spaghetti), guanciale (wędlina z wieprzowych policzków), pancetta (boczek. Zarówno jak guanciale, pancettę można zastąpić surowym boczkiem wędzonym), jajka, czarny pieprz oraz ser, najlepiej Pecorino Romano lub Parmigiano-Reggiano.

Niżej podajemy dokładny (i prawdziwy!) przepis na spaghetti carbonara dla dwóch osób:

400 g spaghetti

200 g guanciale, pancetty, lub surowego wędzonego boczku

60 g startego Pecorino Romano, albo Parmigiano Reggiano

4 jaja

sól i grubo mielony, czarny pieprz

Pokrój boczek w małą kostkę. Podsmaż go na mocno rozgrzanej patelni, aby się zarumienił. Makaron ugotuj al dente

Jaja rozbij z połową startego sera. Posól jak na jajecznicę. Ugotowany makaron odcedź, pozostaw pół szklanki wody z gotowania, a następnie wrzuć na patelnię z boczkiem. 

Dolej wodę z gotowania, wymieszaj dokładnie, następnie zestaw z ognia. Poczekaj, aż ostygnie. 

Po ostygnięciu dolej mieszankę jaj z serem i wszystko wymieszaj dokładnie, aż powstanie jedwabisty sos. 

Nie podgrzewaj już dania, ponieważ wtedy jajka zetną się. Posyp spaghetti z sosem startym serem oraz dużą ilością pieprzu- czarnego, grubo mielonego. 

SMACZNEGO!!!