09.07.21, 12:30fot. jules, lic. CC BY-SA 2.0 via Flickr, zdj. edyt.

Piątek - więc pościsz. Przepis na doskonały gulasz rybny

Gulasz rybny jest lekki i smaczny. To miła odmiana od schabowych, mielonych i kurczaka. Jego niewątpliwą zaletą jest duża ilość warzyw, które dostarczają wielu cennych witamin. Wszystkie zasady zdrowego żywienia mówią, że trzeba jeść ryby. Może pora się dostosować i zacząć dbać o swoje zdrowie?

Przygotuj:

 

    1 kg filetów rybnych (dorsz, mintaj)

    1 paprykę

    2 pomidory

    1 cebulę

    2 ziemniaki

    3 ząbki czosnku

    szklankę bulionu warzywnego

    pół szklanki śmietany

    łyżeczkę mąki

    łyżkę soku z cytryny

    łyżkę posiekanej natki tymianku

    łyżkę słodkiej mielonej papryki

    4 łyżki oleju

    sól, pieprz

 

Krok 1

Dania rybne nie są zbyt skomplikowane, nie musisz się obawiać żadnych kłopotów w kuchni.

Krok 2

Zacznij od odpowiedniego przygotowania filetów rybnych. Musisz je skropić sokiem z cytryny.

Krok 3

Posiekaj cebulę i czosnek, a później zeszklij je na oleju.

Krok 4

Pokrój w kostkę paprykę i ziemniaki i samaż je w rondlu z czosnkiem i cebulą 5 minut.

Krok 5

Do powstającego gulaszu rybnego włóż teraz obrane ze skórki i pokrojone pomidory.

Krok 6

Całość zalej bulionem i zagotuj.

Krok 7

Danie rybne już prawie gotowe. Teraz ułóż na wierzchu filet i dopraw gulasz papryką, ziołami, solą i pieprzem. Całość musi się gotować około 20 minut.

Krok 8

Pod koniec gotowania wlej śmietanę wymieszaną z mąką, delikatnie rozprowadź w rondlu i pozwól, by gulasz z ryby gotował się ostatnie 5 minut.

Krok 9

I oto gulasz z ryby - sposób na pyszny obiad. Smacznego!

Komentarze

W Piątek niema postu!2021.07.29 16:57
Post
Ryszard Cz,2021.07.24 19:02
My w Brukseli nie jadamy takiego goovna.
Skrzypek na dachu2021.07.24 18:36
Nie przesadzac z tym czostkiem , jeden maly zabek wystarczy .
Edward2021.07.22 7:21
Wspaniały przepis na karmę dla świń.Agrounia ,dziękuję.
Gienia2021.07.12 12:18
Pan nadprezes Kaczyński uwielbia taki smaczny gulasz rybny. Dlatego z niejakim Jojo Brudzińskim jeżdżą na Pomorze Szczecińskie i tam od rana do wieczora jedzą gulasz z tamtejszych ryb.
Ryczek2021.07.10 15:35
Taki gulasz robił mój wujo Damian Siusiajda,doświadczony rybak z Pucka.Do tej pory wspominam ten smak,gdy morska bryza opiewała mą twarz a wujo po raz kolejny wołał "no to siup w głupi dziòb".
Tadek2021.07.10 15:29
Nie ma jak to przy piątku jelita wieprzowe popijane winem owocowym w kartonie.
Anonim2021.07.10 11:48
Ja jem mięso tylko raz w tygodniu, właśnie w piątki, dzięki czemu nie tylko spadł mi cholesterol, ale odmłodniałem o dekadę.
Olek2021.07.10 10:43
Rybka lubi pływać więc do gulaszu flacha dobrej wódy jak znalazł.
Fazzy2021.07.10 10:41
Gulasz jak gulasz ale rozwolnienia po nim ja Międzymorze.
Ks.Plwocina2021.07.9 18:45
Prawdziwy katolik powinien pościć 3 dni przed piątkiem i trzy dni po piątku.
Rysiek2021.07.9 18:43
Pościsz ,to nie jedz jak świnia.
Edna2021.07.9 18:42
To mi wygląda na kupę chorego pawiana.
Edek2021.07.9 18:37
Ja w piątki jadam przepyszne golonki z chrzanem,ale bez chleba,bo chlebuś mnie wzdyma.
Dziadek Antoni2021.07.9 15:06
Przed wojną u nas pod Nowogródkiem jedli My tylko gulasz rybny podawany w korycie.wuj potrafił zjeść dwa takie koryta i szedł w pańskie odrobić pańszczyzne.A wieczorem w remizie zabawa do białego rana z ulubioną zabawą w kieszenie ogóra.Może dzięki prezesowi Kaczyńskiemu będzie tak wspaniale jak przed wojną
Henio2021.07.9 15:00
Gulasz paluszki lizać i popierdywać.
Anonim2021.07.9 13:09
Opierdz.ieliłem właśnie wieprzowinkę w sosie musztardowym, była mniam. Wieczorem wciągnę karkówke z browarkiem.
Kto cię upoważnił do wydawania mi poleceń?2021.07.9 12:48
Neptune seems to have made an appearance on the East Sussex coast during a storm. The sighting of the "face" of the Roman god of water was captured by BBC photographer Jeff Overs in Newhaven on Tuesday. He took the picture as waves crashed over the harbour wall during the storm. The sighting seems to be an example of pareidolia - when an image is seen in an otherwise random or ambiguous visual pattern. Mr Overs said he took the photo at about 09:00 BST at high tide in winds of more than 50mph (80km/h). "It's become a popular location for photographers because the sea 'boils' in high wind against the sea wall. "The waves splash into the high wind and when blown back occasionally make patterns that look like (pareidolic) ghoulish faces." He said the small wave in the foreground resembles a hand. "It's a straight shot and I haven't manipulated the image at all," Mr Overs said. https://www.bbc.com/news/uk-england-sussex-57770547
Skrzypek na dachu2021.07.24 18:47
To nie jest Neptune , to jest Posieden .