11.02.21, 17:43fot. pixabay.com

Przepis na pączki siostry Anastazji

Siostry Anastazji przepis na pączki

  • 2 kg mąki pszennej

  • 20 dag drożdży

  • 1 1/2 kostki margaryny

  • 30-40 dag cukru kryształu

  • 1 łyżka soli

  • 15 żółtek

  • 1/2 l mleka

  • 1/2 szklanki spirytusu

  • tłuszcz do smażenia

  • cukier puder do posypywania

  • marmolada (dżem lub konfitura) najlepiej z dodatkiem róży

Wsypać mąkę do miski, zrobić wgłębienie, wkruszyć drożdże, dodać 2 łyżki cukru i niewielką ilość letniego mleka. Zarobić rozczyn o konsystencji gęstej śmietany. Pozostawić do wyrośnięcia. Gdy ciasto wyroście, dodać roztrzepane żółtka z cukrem i sól.

Wyrabiać ręką, dodając mleko w miarę potrzeby. Dalej, nie przerywając wyrabiania, dodać roztopiony tłuszcza i spirytus.

Wyrabianie należy zakończyć, gdy ciasto jest gładkie, lśniące i odchodzi od ręki i naczynia.

Ciasto należy następnie pozostawić przykryte w ciepłym miejscu, by wyrosło. Gdy to nastąpi, ciasto trzeba rozwałkować na grubość ok pół centymetra.

Foremką lub szklanką trzeba następnie wykrawać krążki o średnicy ok 5 cm. Na środek każdego krążka nakładamy nadzienie (marmoladę, dżem lub konfiturę), przykrywamy drugim krążkiem i dokładnie zlepiamy brzegi.

Gotowego pączka układamy na posypanej mąką stolnicy w odpowiednich odstępach. Przykrywamy czystą ściereczką i pozostawiamy do ponownego wyrośnięcia.

Wyrośnięte pączki wrzucamy na rozgrzany tłuszcz wierzchnią stroną i smażymy powoli pod przykryciem, aby ciasto równomiernie wyrosło. Po przewróceniu na drugą stronę należy pączki smażyć bardzo wolno i bez przykrycia.

Usmażone pączki wyjmujemy z tłuszczu, i przestudzone posypujemy cukrem pudrem.

Ważne, by składniki ciasta drożdżowego, z którego przygotowuje się pączki, miały odpowiednia temperaturę (ok 20 stopni), nawet jaja należy roztrzepać na parze. W pomieszczeniu również powinno być ciepło i bez przeciągów.

 

Chrust czyli inaczej faworki

  • 6 żółtek

  • 40 dag maki pszennej

  • 12 łyżek gęstej, kwaśnej śmietany

  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

  • 2 łyżki spirytusu

  • odrobina soli

  • tłuszcz do smażenia

  • cukier puder do posypania

Mąkę należy zmieszać z żółtkami, proszkiem do pieczenia, solą, spirytusem, śmietaną. Ciasto wyrabiamy starannie, od czasu do czasu, wybijając wałkiem tak, by widoczne były pęcherzyki powietrza.

Ciasto należy wałkować partiami i jak najmniej podsypywać mąką – tak by nie wysychało. Później radełkiem wycinamy pasy długości ok. 15 cm i szerokości 3-4 cm.

Każdy pasek kroimy wzdłuż i przez powstały otwór przewijamy ciasto. Tak gotowe faworki smażymy na tłuszczu na złoty kolor z obu stron (do tłuszczu można dodać odrobinę spirytusu). Po usmażeniu wyjmujemy na bibułę lub serwetkę, aby ociekły.  Gotowe obsypujemy cukrem pudrem.

Komentarze

Amelia2021.02.12 10:37
Zrobiłam ,wg.przepisu gówno wyszło.
hans klos w roli felczerta ze strzykawą2021.02.12 16:02
pomyliłaś strony, przepis na korzystanie z klopa bardziej w lewo.
Ela2021.02.12 2:27
Siostra Anastazja hahaha :P
Eliza2021.02.11 23:06
Tfu, na margarynie. Toż to profanacja pączków. Pączki mają być na maśle klarowanym. Podobnie faworki, proszek do pieczenia... No cóż, kiepskiej baletnicy przeszkadza rąbek u spódnicy, jakoś tak to leci.
Anonim2021.02.11 22:18
A po Anastazji przyjdzie anamneza.
mec2021.02.11 18:39
a co robic z tluszczem ktory zostaje po pieczeniu? NIKT w domu NIE CHCE TEGO JESC! Wywalic? Gdzie????
Anastazja2021.02.12 12:04
Ja dodaje miód i sok z malin. Bardzo samczny do pączków. Zdrowy olej pomaga na odporność zimową