Składniki:

ok. 500 g pieczarek
duża cebula
ok. 2-3 łyżki masła
sól, pieprz
czosnek w proszku, oregano (opcjonalnie) 

ok. 150 g żółtego sera do zapiekanki (np. gouda, edamski)
 

Sposób przygotowania:

Cebulę kroimy w drobną kostkę, a następnie podsmażamy na maśle na złoty kolor. Następnie dodajemy starte na tarce o dużych oczkach pieczarki i dusimy do momentu zmięknięcia (ok. 10 minut). Doprawiamy solą i pieprzem. Możemy również dodać czosnek w proszku i szczyptę oregano. Lekko studzimy. 
Każdą bagietkę przekrawamy na pół, smarujemy farszem, a następnie posypujemy startym serem. 
Zapiekamy w piecu nagrzanym do temperatury 180 stopni przez ok. 3-5 minut (lub więcej) do momentu całkowitego rozpuszczenia sera.

Gotowe zapiekanki podajemy z ketchupem lub innym ulubionym sosem.