Lekkie, proste, zdrowe, pyszne - czego chcieć więcej? To danie zaspokoi nasze podniebienie i głód, a przy tym jest bardzo zdrowe!
Pieczone buraki z serem feta i pietruszką pozornie mogą jawić się jako dziwny zestaw. Nic bardziej mylnego! To naprawdę przepyszne połączenie, które może stanowić wartościową przekąskę, albo wspaniały dodatek do obiadu.
Buraki upieczone objawiają naprawdę doskonały smak. Z pewnością warto na niego poczekać, choć chwilę może to potrwać. Te warzywa zależnie od rozmiaru buraka mogą piec się nawet do 2 godzin.
WYKONANIE
buraki dokładnie umyć i wyszorować. Nie należy ich obierać
następnie nasmarować je odrobiną oliwy i ułożyć w naczyniu żaroodpornym
piec w 190°C przez ok. 1 i 1/2 godziny, a nawet do 2 godzin – aż będą miękkie ale jędrne (można to łatwo sprawdzić wbijając widelec), a skórka się pomarszczy i wybrzuszy. Czas pieczenia zależy od wielkości buraków. Małe sztuki upieką się o wiele szybciej niż duże
po upieczeniu buraki chwilę przestudzić, a następnie obrać ze skórki. Dobrze jest pracować z burakami w rękawiczkach, bo barwią skórę
wymieszać wszystkie składniki sosu
przestudzone i obrane buraki pokroić w średnią kostkę, a następnie dodać do nich sos i wymieszać
zieloną pietruszkę posiekać i wmieszać delikatnie do buraków
buraki wyłożyć na talerz i posypać z wierzchu pokruszonym serem feta
daug