SKŁADNIKI:
- 1 kg ziemniaków
– 4 łyżki mąki
- 3 jajka
- sól i pieprz
- 40 dag ugotowanej wołowiny
- 1 cebula
- 5 dag masła
- 1 czerstwa bułka
Połowę umytych i obranych ziemniaków musimy zetrzeć na drobnej tarce, a następnie odcisnąć wodę do miseczki. Po odlaniu wody do ziemniaków dodajemy skrobię, która osiadła na dnie miseczki. Resztę ziemniaków gotujemy, studzimy i mielimy. Ugotowane ziemniaki mieszamy z surowymi, dodajemy mąkę, 2 jajka i sól. Całość chwilę zagniatamy. Następnie mielimy ugotowaną wołowinę z przesmażoną na maśle cebulą oraz namoczoną i odciśniętą bułką. Dodajemy jajko i przyprawiamy. Z masy ziemniaczanej formujemy placuszki, do których łyżeczką nakładamy farsz i sklejamy. Tak przygotowane kulki wrzucamy na wrzącą wodę i gotujemy przez 5 minut od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Pyzy idealnie smakują podane ze skwarkami z boczku przesmażonego z cebulą.
Za: ulx.pl