SKŁADNIKI (na 12 knedli):
500 g ziemniaków
1 jajko
1 żółtko
125 g mąki
szczypta soli
12 małych śliwek
masło i opcjonalnie bułka do polania
PRZYGOTOWANIE:
Ziemniaki obrać, ugotować do miękkości. Odcedzić i ugnieść tak, by nie było gródek.
Do pure dodać jedno całe jajko i jedno żółtko, szczyptę soli i mąkę. Zmiksować mikserem.
Śliwki naciąć, wyjąć pestki.
Dłońmi zwilżonymi olejem nabierać porcję ciasta, zrobić placuszek, położyć na środku wydrylowaną śliwkę (można ją posłodzić). Zawinąć i zrobić okrągłą kluskę.
Knedle wrzucać do gotującej się wody. Gotować ok. 7 minut.
Podawać gorące, polane masłem, bułką tarta lub śmietaną.
Smacznego!