Składniki na 6 litrów:
Włoszczyzna 1 pęczek sklepowy letni;
Szynka lub łopatka - 1kg;
Biała kiełbasa - 1,2kg;
Boczek wędzony - 0,5kg;
Cebula - 2 szt;
Majeranek - 2 łyżki;
Czosnek - 6 ząbków;
Liść laurowy - kilka;
Ziele angielskie - kilkanaście;
Zakwas żytni mocny - ok 1,5l;
Grzybki suszone - dobra garść, najlepiej jednak świeże borowiki smiley;
Śmietana 30% - 200-300 ml lub śmietana kwaśna;
Chrzan - 1-2 łyżki /opcjonalnie/;
Sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Pokrojone w małą kostkę mięso wrzucamy do garnka z wodą i gotujemy. Dorzucamy pokrojone w kostkę warzywa, pokrojony w plasterki czosnek, ziele, liść laurowy i rozdrobione suszone grzybki. Kroimy boczek i podsmażamy go na patelni. Do boczku dorzucamy cebulę i dusimy. Po godzinie gotowania wywaru dokładamy pokrojoną w plasterki białą kiełbasę oraz boczek z cebulą. Gotujemy godzinę i wlewamy zakwas do smaku. Po kolejnych 30 minutach gotowania dodajemy majeranek. Możemy też dodać do zupy śmietanę lub zmieszać ją z chrzanem i dodać łyżkę już do talerza.