Doskonała i kolorowa sałatka z cukinii i papryki - idealna na zimę, by ożywić domowy obiad. Smakuje tak samo, jak wygląda, czyli po prostu rewelacyjnie.  


Składniki:

2 kg cukinii

2 cebule

2 marchewki

pół kilograma papryki (użyłam żółtej i czerwonej)

4 łyżki soli

olej lub oliwa- około 8-10 łyżeczek

 

Zalewa:

1 szklanka octu 6%

1 szklanka cukru

6 ziarenek pieprzu

6 ziarenek ziela angielskiego

3 liście laurowe

1 łyżka ziarenek gorczycy

(Uwaga! Do zalewy nie dodajemy wody, chyba, że chcemy użyć octu 10% to należy dać 2/3 szklanki octu i 1/3 szklanki wody)

Przepis:

Cukinie ścieramy (razem ze skórką) na tarce o dużych oczkach. Cebulę kroimy w piórka i dodajemy do cukinii. Wszystko umieszczamy w dużej misce, solimy (4 łyżki soli), mieszamy i odstawiamy na 2 godziny 

Po tym czasie warzywa odciskamy z soku (całość umieściłam na durszlaku – docisnęłam dłonią) i mieszamy z marchewką startą na tarce o dużych oczkach oraz pokrojoną w paseczki papryką

Z podanych składników gotujemy zalewę- tak długo aż cukier się rozpuści. Gorącą mieszamy z warzywami i całość odstawiamy na 2 godziny

Następnie surówkę przekładamy do słoików i na wierzch każdego wlewamy łyżeczkę oliwy lub oleju. Zakręcamy i pasteryzujemy około 10 minut po zagotowaniu