Doskonała i kolorowa sałatka z cukinii i papryki - idealna na zimę, by ożywić domowy obiad. Smakuje tak samo, jak wygląda, czyli po prostu rewelacyjnie.
Składniki:
2 kg cukinii
2 cebule
2 marchewki
pół kilograma papryki (użyłam żółtej i czerwonej)
4 łyżki soli
olej lub oliwa- około 8-10 łyżeczek
Zalewa:
1 szklanka octu 6%
1 szklanka cukru
6 ziarenek pieprzu
6 ziarenek ziela angielskiego
3 liście laurowe
1 łyżka ziarenek gorczycy
(Uwaga! Do zalewy nie dodajemy wody, chyba, że chcemy użyć octu 10% to należy dać 2/3 szklanki octu i 1/3 szklanki wody)
Przepis:
Cukinie ścieramy (razem ze skórką) na tarce o dużych oczkach. Cebulę kroimy w piórka i dodajemy do cukinii. Wszystko umieszczamy w dużej misce, solimy (4 łyżki soli), mieszamy i odstawiamy na 2 godziny
Po tym czasie warzywa odciskamy z soku (całość umieściłam na durszlaku – docisnęłam dłonią) i mieszamy z marchewką startą na tarce o dużych oczkach oraz pokrojoną w paseczki papryką
Z podanych składników gotujemy zalewę- tak długo aż cukier się rozpuści. Gorącą mieszamy z warzywami i całość odstawiamy na 2 godziny
Następnie surówkę przekładamy do słoików i na wierzch każdego wlewamy łyżeczkę oliwy lub oleju. Zakręcamy i pasteryzujemy około 10 minut po zagotowaniu