Odpowiednia podaż białka pozwala zbudować i utrzymać masę mięśniową, zachować sytość po posiłkach na dłużej, a w rezultacie także utrzymać wagę lub zredukować ją. Suplementy proteinowe dzielą się jednak na dwa podstawowe rodzaje, które różnią się składem. Jeśli nie wiesz, który z nich wybrać, ten artykuł jest dla Ciebie!
Białko WPC – dla kogo będzie odpowiednie?
Najpopularniejszym rodzajem odżywki białkowej jest obecnie białko WPC. Z czego wynika jego sława? Ten rodzaj suplementu ma wiele zalet, ale jedną z największych, szczególnie dla osób, które dopiero zaczynają swoją przygodę z białkiem, jest skład i smak.
Odżywki białkowe WPC zawierają od 30 do 80% protein. Oprócz nich w składzie można znaleźć także węglowodany i tłuszcz. To właśnie te dodatki są odpowiedzialne za pyszny smak, który odpowiada większości osób. Co więcej, koncentrat białka serwatkowego to także najbardziej przystępny cenowo rodzaj suplementu proteinowego. Będzie więc odpowiednim wyborem dla osób początkujących oraz tych, którym odpowiada smak tego typu odżywek. Można dodawać je nawet jako składnik wielu posiłków.
Czym wyróżnia się białko WPI?
Izolat białka serwatkowego, czyli białko WPI, również przyczynia się do wzrostu tkanki mięśniowej. Czym więc różni się od białka WPC? Główną różnicą jest skład. Odżywki typu WPI niemal w całości składają się z białka – nawet do 95%. Oprócz tego znajduje się w nich także więcej aminokwasów egzogennych, a zawartość cukrów i tłuszczów wynosi zaledwie około 3 procent.
Dla kogo odżywki białkowe WPI będą dobrym wyborem? Ponieważ ten rodzaj białka przyswaja się znacznie szybciej niż koncentrat białka serwatkowego, będzie świetną propozycją tuż po treningu, choć dobrze sprawdzi się także z samego rana i w ciągu dnia. Inną istotną zaletą białka WPI jest niska kaloryczność, co będzie szczególnie istotne w przypadku osób, które kontrolują masę ciała lub dążą do jej redukcji.
Stack kreatynowy - czym się różni od zwykłej kreatyny? Sprawdź!
Podsumowując, oba wyżej wymienione rodzaje odżywek białkowych przyczyniają się do uczucia sytości i rozbudowy masy mięśniowej – oczywiście w połączeniu z regularną aktywnością fizyczną. Decydując o tym, który rodzaj białka wybrać – WPC czy WPI – weź pod uwagę swoje cele. Jeśli oprócz utrzymania masy mięśniowej chcesz dodatkowo kontrolować wagę, lepszym wyborem może być izolat białka, który zawiera niewiele węglowodanów i tłuszczy. Jeśli z kolei zależy Ci na niedrogiej odżywce o dobrym smaku, możesz spokojnie wybrać koncentrat białka serwatkowego, czyli WPC.