SKŁADNIKI:

  • 0,5 kg łopatki wieprzowej

  • 1 l wywaru mięsnego lub warzywnego

  • 15 szt. pieczarek

  • 1 duża cebula

  • 1 duża papryka

  • 3-4 ziemniaki

  • 2 łyżki przecieru pomidorowego

  • przyprawy: 1 łyżeczka tymianku, 2 łyżeczki słodkiej papryki, 1 łyżeczka wędzonej papryki, sól i pieprz

  • natka pietruszki do przybrania

PRZYGOTOWANIE:

  1. W garnku o grubym dnie rozgrzej dwie-trzy łyżki oleju i dodaj pokrojone w małą kostkę mięso. Podsmaż na mocnym ogniu przez 2-3 minuty.

  2. Następnie dodaj do mięsa pokrojoną w kostkę cebulę, zmniejsz ogień i smaż dalej do czasu, aż cebula ładnie się zeszkli.

  3. Dodaj do garnka wszystkie przyprawy, wymieszaj dokładnie i smaż kolejną minutę.

  4. Wlej do garnka cały bulion, zamieszaj, przykryj i gotuj na średnim ogniu przez 60 minut.

  5. W tym czasie obierz i pokrój ziemniaki w kostkę. Paprykę pokrój w długie i cienkie paski, a dokładnie oczyszczone pieczarki pokrój na połówki lub w grube plastry.

  6. Po upływie 60 minut dodaj do zupy wszystkie pokrojone warzywa i w razie gdyby zupa była już bardzo gęsta, dolej nieco wody. Zupę gotuj dalej przez 20-30 minut do czasu, aż ziemniaki i mięso będą miękkie.

  7. Gotowa zupa powinna być gęsta, a mięso bardzo miękkie i delikatne (ale nie rozpadające się).

  8. Zupę gulaszową z pieczarkami podawaj z dodatkiem natki pietruszki i grubo zmielonego czarnego pieprzu. Jako dodatek świetnie sprawdzi się kromka dobrego chleba.

Źródło: Zakochane w zupach

https://zakochanewzupach.pl/zupa-gulaszowa-z-pieczarkami/#