SKŁADNIKI:
-
0,5 kg łopatki wieprzowej
-
1 l wywaru mięsnego lub warzywnego
-
15 szt. pieczarek
-
1 duża cebula
-
1 duża papryka
-
3-4 ziemniaki
-
2 łyżki przecieru pomidorowego
-
przyprawy: 1 łyżeczka tymianku, 2 łyżeczki słodkiej papryki, 1 łyżeczka wędzonej papryki, sól i pieprz
-
natka pietruszki do przybrania
PRZYGOTOWANIE:
-
W garnku o grubym dnie rozgrzej dwie-trzy łyżki oleju i dodaj pokrojone w małą kostkę mięso. Podsmaż na mocnym ogniu przez 2-3 minuty.
-
Następnie dodaj do mięsa pokrojoną w kostkę cebulę, zmniejsz ogień i smaż dalej do czasu, aż cebula ładnie się zeszkli.
-
Dodaj do garnka wszystkie przyprawy, wymieszaj dokładnie i smaż kolejną minutę.
-
Wlej do garnka cały bulion, zamieszaj, przykryj i gotuj na średnim ogniu przez 60 minut.
-
W tym czasie obierz i pokrój ziemniaki w kostkę. Paprykę pokrój w długie i cienkie paski, a dokładnie oczyszczone pieczarki pokrój na połówki lub w grube plastry.
-
Po upływie 60 minut dodaj do zupy wszystkie pokrojone warzywa i w razie gdyby zupa była już bardzo gęsta, dolej nieco wody. Zupę gotuj dalej przez 20-30 minut do czasu, aż ziemniaki i mięso będą miękkie.
-
Gotowa zupa powinna być gęsta, a mięso bardzo miękkie i delikatne (ale nie rozpadające się).
-
Zupę gulaszową z pieczarkami podawaj z dodatkiem natki pietruszki i grubo zmielonego czarnego pieprzu. Jako dodatek świetnie sprawdzi się kromka dobrego chleba.