Składniki:

 

  Mięso:

    500 g polędwicy wieprzowej lub schabu

    2 łyżki jasnego sosu sojowego

    2 łyżki wina ryżowego (oryginalnie chińskiego Shao Xing, ja używam japońskiego wina Mirin)

    1 ząbek czosnku

    ½ łyżeczki soli

    1 łyżka skrobi

    olej sezamowy do smażenia (można zastąpić sojowym, ryżowym lub arachidowym)

 

Syczuańska pasta chili duo jiao:

    2-3 papryczki chili

    3 ząbki czosnku

    1 łyżka drobno posiekanego imbiru

    sok z 1 limonki

    ½ łyżeczki soli

    ½ łyżeczki cukru

 

 Warzywa:

    2 marchewki

    2 różnokolorowe papryki

    1 cukinia

    1 duża cebula

    150 g pędów bambusa z zalewy w paskach

    50 g suszonych grzybów mun

    olej sezamowy do smażenia (można zastąpić sojowym, ryżowym lub arachidowym)

 

  Sos:

    2 łyżki jasnego sosu sojowego

    2 łyżki ciemnego sosu sojowego

    2 łyżki wina ryżowego (oryginalnie chińskiego Shao Xing, ja używam japońskiego wina Mirin)

    2 łyżki czarnego octu ryżowego Chinkiang (opcjonalnie można zastąpić octem balsamicznym lub zwykłym ryżowym)

    2 łyżki cukru

    1 łyżka skrobi

 

Makaron do podania:

    400 g makaronu chow mein

    zielona część pora

    2-3 łyżki oleju sezamowego

    2-3 łyżki sosu sojowego

 

Sposób przygotowania:

 

Oczyszczoną z błon i nadmiaru tłuszczu polędwicę kroimy w cienkie paski i przekładamy do miseczki. Dodajemy sos sojowy, wino ryżowe, posiekany ząbek czosnku oraz sól. Całość mieszamy i odstawiamy na pół godziny. Następnie do mięsa dodajemy skrobię i po wymieszaniu smażymy je w kilku turach na rozgrzanym oleju sezamowym po 3-4 min., do kruchości.

Aby przygotować pastę chili duo jiao oczyszczamy z nasion papryczki chili i drobno je siekamy, podobnie jak czosnek i imbir. Dodajemy sok z limonki, sól i cukier. Dobrze, by tak przygotowany pasta spędziła dwie doby w lodówce.

Sos przygotowujemy łącząc wszystkie przeznaczone na niego składnicy w miseczce.

Jak przygotować warzywa? Grzyby mun należy zalać ciepłą wodą i odstawić na pół godziny. Później odcedzić, odkroić twarde fragmenty i pokroić w dużą kostkę. Marchew kroimy na talarki, paprykę w paski, cebulę w ósemki a cukinię w grube półksiężyce. Imbir i czosnek drobno siekamy. Na rozgrzanym oleju sezamowym chwilę podsmażamy pastę chili duo jiao. Następnie dodajemy kolejny cebulę, marchew, paprykę i cukinię, każde z warzyw chwilę smażąc na mocnym ogniu i mieszając. Na koniec dodajemy odsączonego z zalewy bambusa, grzyby i mięso. Całość mieszamy i dodajemy zamieszany wcześniej sos.

Po przygotowaniu makaronu wedle przepisu z opakowania, na rozgrzanym oleju sezamowym smażymy pora pokrojonego w paski. Po chwili dodajemy makaron, podsmażamy i wlewamy sos sojowy. Tak przygotowany makaron może podać z naszą wieprzowiną po syczuańsku.

 

Za: food2.pl