„Przegryzki” , czyli aromatyczne krążki z podpłomyków
Przegryzki znakomicie zastąpią niezdrowie chipsy.
Składniki :
- 0,5 kg maki pszennej ( typ 500 )
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka cukru
- 60 ml oleju rzepakowego
- około 200 – 250 ml gorącej , ale nie wrzącej wody
- zioła prowansalskie i toskańskie ( lub oregano,bazylia,tymianek,rozmaryn,suszone pomidory i czosnek )
- sól najlepiej gruba lub himalajska, ostra papryka do smaku
Mąkę , sol ,cukier, olej , umieszczamy w maszynie do wyrabiania ciasta, następnie włączamy i wlewamy do naczynia gorącą wodę. Miksujemy na gładkie zwarte ciasto. Można wyrabiać ręcznie . Wyjmujemy z maszyny i odstawiamy, przykrywamy czystą ściereczką do wystygnięcia. Rozwałkowujemy i wycinamy krążki. Następnie układamy na papierze do pieczenia.
tg/ogrodnikwpodróży.pl