09.11.19, 14:27(fot. pixabay)

Przecież to moja babcia zawsze robiła...

„Przegryzki” , czyli aromatyczne krążki z podpłomyków

Przegryzki znakomicie zastąpią niezdrowie chipsy.

Składniki :

  • 0,5 kg maki pszennej ( typ 500 )
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 60 ml oleju rzepakowego
  • około 200 – 250 ml gorącej , ale nie wrzącej wody
  • zioła prowansalskie i toskańskie ( lub oregano,bazylia,tymianek,rozmaryn,suszone pomidory i czosnek )
  • sól najlepiej gruba lub himalajska, ostra papryka do smaku



Mąkę , sol ,cukier, olej , umieszczamy w maszynie do wyrabiania ciasta, następnie włączamy i wlewamy do naczynia gorącą wodę. Miksujemy na gładkie zwarte ciasto. Można wyrabiać ręcznie . Wyjmujemy z maszyny i odstawiamy, przykrywamy czystą ściereczką do wystygnięcia. Rozwałkowujemy i wycinamy krążki. Następnie układamy na papierze do pieczenia.

 

tg/ogrodnikwpodróży.pl

Komentarze

Cezary2019.11.10 15:27
Na papierze, na blaszce, z oregano- to juz nie to samo co robila babcia.Podplomyki byly pieczone na goracej blasze kuchni z fajerkami opalane drewnem. Nie dodawano oleju. Byly podplomyki z maki razowej, albo miwszanej. To byl na tamte czasy rarytas. Kiedy w kuchniach palono drewnem, to w popielniku pieczono kartofle- o to dopiero frajda.
JANOSIK2019.11.9 23:11
Uwaga ,FRONDA usuwa niewygodne komentarze
Magda2019.11.10 0:14
Nareszcie ! Super ! Może poszli po rozum do głowy ? Jak się nam uluźli! Biedny Keller będzie bezrobotny !
Reno 2019.11.9 15:42
ulubioną przegryzką do seteczki dla Głódzia jest śledzik albo ogóreczek.
Anarchosyndykalistyczna Internetowa Partyzantka2019.11.9 16:24
On przegryza tylko kawiorem.
eda2019.11.10 8:57
coś mądrzejszego baranie napisz
Cool2019.11.9 15:03
Rzeczywiście, samo zdrowie: https://fronda.pl/a/cukier-trucizna-niszczaca-organizm,95840.html https://fronda.pl/a/zycie-bez-soli-jakimi-ziolami-zastapic-biala-smierc,104647.html https://www.fronda.pl/a/kiedy-krzepi-a-kiedy-truje-fakty-na-temat-oleju-rzepakowego,113848.html