„Przegryzki” , czyli aromatyczne krążki z podpłomyków

Przegryzki znakomicie zastąpią niezdrowie chipsy.

Składniki :

  • 0,5 kg maki pszennej ( typ 500 )
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 60 ml oleju rzepakowego
  • około 200 – 250 ml gorącej , ale nie wrzącej wody
  • zioła prowansalskie i toskańskie ( lub oregano,bazylia,tymianek,rozmaryn,suszone pomidory i czosnek )
  • sól najlepiej gruba lub himalajska, ostra papryka do smaku



Mąkę , sol ,cukier, olej , umieszczamy w maszynie do wyrabiania ciasta, następnie włączamy i wlewamy do naczynia gorącą wodę. Miksujemy na gładkie zwarte ciasto. Można wyrabiać ręcznie . Wyjmujemy z maszyny i odstawiamy, przykrywamy czystą ściereczką do wystygnięcia. Rozwałkowujemy i wycinamy krążki. Następnie układamy na papierze do pieczenia.

 

tg/ogrodnikwpodróży.pl